NA24.no

Snudde minus til pluss

Sist oppdatert:
Etter en svak start, vendte USA-børsene opp.

USA-børsene begynte uken bra. Mandag steg S&P 500 og Dow Jones rundt 1 prosent, mens Nasdaq viste en mer moderat oppgang.

Når en dag gjenstår av andre kvartal, har S&P 500-indeksen så langt i kvartalet steget 16 prosent. Dette ligger dermed an til å bli det beste kvartalet for det amerikanske aksjemarkedet siden 1998.

Mindre nervøst
Panikken fra i vinter har gradvis sluppet taket i finansmarkedene. VIX-indeksen, som måler kostnaden ved å forsikre seg mot kursfall, og dermed er et mål på nervøsitet, falt mandag til 25 poeng, det laveste nivået siden før Lehman Brothers gikk konkurs i fjor. På senhøsten i fjor var indeksen oppe i 80.

NA24 - din næringslivsavis

Oljehopp
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI for augustlevering steg mandag drøyt 3 prosent til 71,49 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Oppgangen kom etter at nye angrep på oljeinstallasjoner i Nigeria skaper usikkerhet om leveransesikkerheten.

Delindeksen for oljeselskaper steg halvannen prosent, mens delindeksen for oljeservice var marginalt opp.

Alcoa falt
Aluminiumskjempen Alcoa var den eneste negative aksjen blant de 30 selskapene i Dow Jones-indeksen, med et fall på 3 prosent. Det kom etter at aksjen ble kuttet til underperform fra market perform av meglerhuset FBR Capital Markets, som mener det er grunnleggende overkapasitet i aluminiumsbransjen.

Venter på tall
Investorene venter på nye økonomiske nøkkeltall senere denne uken for å få et bilde av retningen i den skadeskutte amerikanske økonomien. I forrige uke falt S&P 500 0,3 prosent, mens teknologibaserte Nasdaq steg 0,6 prosent. Industriindeksen Dow Jones falt 1,2 prost.

- Fokus vil være på økonomiske data senere i uken. Vi kommer til å se et marked som svarer på nøkkeltallene, nøkkeltall som burde indikere bedring, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partner i New York til Reuters.

Rapporten det er knyttet størst spenning til er arbeidsmarkedsrapporten for juni som legges frem torsdag. Normalt kommer denne rapporten den første fredagen i måneden, men på grunn av feiringen av frigjøringsdagen er rapporten fremskjøvet en dag.

- Non-farm payrolls på torsdag blir nok det mest spennende nøkkeltallet internasjonalt denne uken. Vi venter et fall i sysselsettingen på 350 000 for juni, mens konsensusestimatet er 375 000. De månedlige fallene i sysselsettingen er halvert siden årsskiftet og vi venter at denne trenden fortsetter de kommende månedene. Vi og konsensus venter at arbeidsledigheten nå skal ha kommet opp i 9,6 prosent, skriver Nordea Markets i en rapport.

Dagens nøkkeltall:

Dow +1,07% til 8.528,85

Nasdaq +0,32% til 1.844,06

S&P 500 +0,91% til 927,23

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere