NA24.no

Snudde opp mot slutten

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Etter å vært langt nede tidligere på dagen, endte Oslo Børs moderat i minus.

Elendigheten ble snudd på Oslo Børs, da det kom amerikanske jubeltall tirsdag ettermiddag. Ved avslutningen på Oslo Børs var hovedindeksen ned 1 prosent til 283,04 poeng. Tidligere på dagen var hovedindeksen helt nede i 276,86 poeng.

Det var forbrukernes forventningstall som snudde børsen. Indikatoren var på forhånd ventet å stige fra like over 40 til 42, men fasiten viste et formidabelt hopp helt opp til 54,9. Samtidig viste tallene at forventningene til fremtiden øker kraftig. Denne indikatoren steg fra 51,0 i april til 72,3 i mai.

Den nåværende situasjonen er fortsatt tung, skal vi tro amerikanske forbrukere. Indikatoren for nåsituasjonen steg fra 25,5 til 28,9.

Les mer: Kraftig hopp i forbrukertillit

Oljeprisen steg noe etter at frykten etter prøvespreningen i Nord-Korea ga se noe. Ved råvarebørsen i London var kontraktene på nordsjøolje opp 0,29 prosent til 60,50 dollar per fat ved avslutningen på Oslo Børs.

StatoilHydro endte dermed dagen opp 0,7 prosent til 128,20 kroner.

Yara ble sendt ned hele 6,7 prosent til 209 kroner. Yara har sendt ut en oppdatering knyttet til hva de forventer av gjødselpriser de neste fire månedene. De ser nå at KAN-prisene vil ligge på 115 euro per tonn i juni og at prisen vil øke til 123 euro i juli. De to påfølgende månedene vil prisene øke til 126 euro i august og 129 euro i september. Dette ligger under hva analytikerne hadde forventet.

Sendes videre ned
Solenergiselskapet REC var en av de store taperne mandag etter at de sendte ut et varsel der de kutter 35 prosent av waferproduksjonen. I tillegg vil 180 ansatte bli permittert. Dette kommer i tillegg til en varslet emisjon på 4 milliarder kroner. Nå har nedgraderingene begynt å komme fra meglerhusene. Credit Suisse har kuttet anbefalingen til nøytral fra «outperform». Kursmålet er satt til 60 kroner.

REC-aksjen falt 4,6 prosent til 66,80 kroner.

Ankesaken for Telenor skulle begynte i dag, men ble utsatt nok en gang. En domstol i Tjumen skal på nytt vurdere om kravet på 1,7 milliarder dollar mot Telenor skal opprettholdes. Telenor var helt flat ved avslutningen, etter å ha vært mer ned tidligere på dagen

Svake resultater
En håndfull mindre selskaper har lagt frem sine tall etter første kvartal. Fiskemelprodusenten Copeinca solgte mindre i første kvartal og til en lavere pris, men nedgangen i kostnadene ikke var tilsvarende. Derfor blir det nye tap for selskapet.

Les mer: Underskuddet vokser hos Copeinca

TV-grafikkselskapet Vizrt er et annet selskap som også har levert svake tall etter første kvartal. Inntektene har falt, mens kostnadene har økt. Bakgrunnen er at TV-selskapene er blitt rammet av en kraftig nedgang i annonseinntektene som har slått ut på budsjettene til kundene. Aksjen falt hele 10 prosent til 15,30 kroner.

Les mer: Smell for Vizrt

Oljeselskapet InterOil er i brudd med låneforpliktelsene og har ikke fått med seg obligasjonseierne om å utsette avdragsbetalinger. Nå har de 14 dager på seg til å komme med en løsning eller så må de innfri hele lånet med renter. Aksjekursen falt 14 prosent til 8 kroner.

Les mer: InterOil har dårlig tid

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere