*Nettavisen* Økonomi.

Snudde til opptur på Asiatiske børser

I løpet av morgentimene falt Shanghai Composite Index så mye som 3,85 prosent og steg med 1,24 på det meste. Ved lunsjtider var indeksen opp 0,8 prosent. Foto: Bobby Yip (NTB scanpix)

Etter å ha svingt voldsomt tidlig onsdag har stemningen snudd til positiv på alle de viktige asiatiske børsene.

26.08.15 08:10

BANGKOK (Nettavisen): Stemningen på Shanghai-børsen svingte fra negativ til positiv onsdag etter at Kinas sentralbank kuttet styringsrenten for å dempe uroen i landets aksjemarked.

Klokken 07.45 norsk tid var imidlertid samtlige av de toneangivende asiatiske børsene i pluss (se oversikt i bilde lengre ned i artikkelen).

Status klokken 07.45 norsk tid onsdag 26.08:
Sydney S&P/ASX: Pluss 1,57%
Shanghai Composite: Pluss 3,20%
Hong Kong Hang Seng: Pluss 0,73%
Tokyo Nikkei 225: Pluss 3,11 %
Seoul KOSPI: Pluss 2,51%
Singapore Straits Times: Pluss 0,59%
Taiwan TAIEX: Pluss 0,96%

Svingte fra minus til pluss
I løpet av morgentimene falt Shanghai Composite Index så mye som 3,85 prosent og steg med 1,24 på det meste. Ved lunsjtider var indeksen opp 0,8 prosent.

Composite-indeksen på Kinas nest største børs, Shenzhen-børsen, var samtidig ned rundt 0,2 prosent.

CSI300-indeksen med de viktigste aksjene i Shanghai og Shenzen var tidligere onsdag ned 0,5 prosent etter en steget 0,7 prosent på morgenen.

Tiltak

Etter at verdien på kinesiske aksjer hadde falt med nær 20 prosent i løpet av tre dager, kom tirsdag kveld nyheten om at Kinas sentralbank hadde senket styringsrenten og kuttet kapitalkravet til bankene.

Tiltakene er de siste i en rekke grep myndighetene har tatt for å bedre tilstanden til verdens nest største økonomi. Kinas aksjemarkeder har i sommer – og særlig de siste dagene – vært preget av bratte fall, som også har ringvirkninger globalt.

Onsdag var Japans Nikkei-225-indeks et lyspunkt med en stigning på 1,3 prosent, mens australske aksjer var ned 0,4 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong var onsdag formiddag opp rundt 0,2 prosent.

(klikk for større bilde)

Klikk på bildet for å forstørre.

Asia-børsene 26.08.15 klokken 07.45 norsk tid. Kilde: Wall Street Journal Foto: Skjermbilde Wall Street Journal (Nettavisen)

Hjalp på stemningen

– Alt i alt har sentralbankens handlinger hjulpet på stemningen i markedet i dag, tross den nåværende ustabiliteten, sier analytikeren Chen Xingyu ved Phillip Securities til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Kuttet i styringsrenta bidra til å dempe spenningen, mener analytikeren, men legger til:

– Det er urealistisk å tro at regjeringens tiltak kan snu markedet fullstendig.

Analytiker Zhang Yanbing i Xheshang Securities sier at «panikkstemningen» har avtatt, men advarer:

– Det vil fortsatt være svingninger ettersom synet på markedets utsikter er delt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.