Snur det nå?

For første gang siden juni 2007 oppjusterer OECD sine forventninger til industrilandenes økonomi.

24.06.09 11:11

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, OECD, mener at de utviklede økonomiene vil utvikle seg bedre enn de tidligere hadde antatt. Det melder Dow Jones Newswire.

NA24 –din næringslivsavis

OECD venter nå at det blir vekst for industrilandene til neste år, og gjør sin første oppjustering siden juni 2007. Det er nå ventet at det internasjonale pengefondet (IMF) vil følge i OECDs fortspor når de lanserer sine estimater senere denne uken.

Organisasjonen forventer nå at det samlede brutto nasjonalproduktet til sine 30 medlemsland å falle med 4,1 prosent i år, og stige med 0,7 prosent. Tidligere har de forventet et fall på 4,3 prosent i år og en oppgang på 0,1 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Men OECD understreker at oppgangen vil være både svak og sårbar for noe tid, og kan avspore dersom obligasjonsrentene stiger som en respons til økende statsgjeld verden over. Dessuten peker de på at det er en fare for at konsumentene vil etterspørre mindre som følge av økende arbeidsledighet.

- En sakte oppgang i aktiviteten er forventet å starte mot utgangen av 2009, når stiumleringspolitikken sammen med en gradvis normalisering av finansmarkedene og vekst i markedene utenfor OECD-landene hjelper å understøtte konsum og investeringsveksten. Dette vil gradvis styrke seg i 2010, skriver OECD ifølge Dow Jones Newswire.

Men de bedrede utsiktene er ikke jevnt fordelt. De forventer at den amerikanske økonomien vil gjøre det bedre enn tidligere antatt mens Euro-sonen, og særlig Tyskland, vil falle mer enn tidligere forventet.

OECD forventer at den amerikanske økonomien vil falle med 2,8 prosent i år, og ekspandere med 0,9 prosent til neste år. På den andre siden foreventer de at eurosonen vil falle med 4,8 prosent i år, og gå i null til neste år.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.