NA24.no

Snur til børsoppgang

Oslo Børs
Oslo Børs Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Oslo Børs har nå kommet seg på plussiden.

Klar oppgang på børsene i Europa og en sterk start for det amerikanske aksjemarkedet i New York sender aksjene rett opp.

Etter å ha startet dagen i minus stiger hovedindeksen på Oslo Børs 0,91 prosent til 359,81 poeng.

Oljeprisen henter seg noe inn etter et kraftig fall onsdag ettermiddag. Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 72,86 dollar per fat. Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viste at råoljelagrene falt uventet i forrige uke.

Les mer: Litt opp etter stup

Destillatlagrene og bensinlagrene viste derimot en motsatt utvikling, og overrasket med en større oppgang enn markedet hadde forventet. Dette gjør at markedet stiller spørsmål rundt utviklingen i etterspørselen etter raffinerte produkter som bensin, diesel og fyringsolje.

Følg oljeprisen her.

Dollaren styrker seg og det gir et fall i råvaremarkedet. Det er også med å prege handelen på Oslo Børs. I Asia har styrkingen av den japanske valutaen, yen, skapt bekymringer. Den voksende gjelden i en rekke land kommer under lupen til finansmarkedene. Denne gangen er det Spania som får rettet søkelyset på seg. I tillegg er det også knyttet usikkerhet rundt situasjonen i Dubai og Hellas.

Børsene i Asia har i løpet av morgentimene vist svakheter og aksjemarkedet i Japan har ledet an i en nedtur. De amerikanske børsene starter dagen klart i pluss.

Les mer: Fallende kurser i Asia

Avviser Hellas-konkurs
Børsen i København faller 0,23 prosent, men det er langt bedre fart på de andre børsene i Europa. I Tyskland blir DAX-indeksen sendt opp 1,15 prosent, mens FTSE 100 i London klatrer 0,90 prosent. I Stockholm stiger 0,39 prosent og Helsingfors stiger 1 prosent.

Lederen for finansministerne i eurosonen, Jean Claude Juncker, sier at Hellas ikke vil gå konkurs. Det er med på berolige markedene, skriver Bloomberg.

– Jeg fullstendig utelukker en konkurs for den greske staten, sier Juncker til fremmøtte journalister.

Han utelukker også at EU vil bli nødt til å gi Hellas en håndsrekning.

Les mer: - Hellas går ikke konkurs

Yara drar ned
Kunstgjødselsselskapet Yara holder sin kapitalmarkedsdag og har sendt ut en oppdatering på hvordan de ser markedsutviklingen. I forkant av denne presentasjonen har aksjekursen i Yara steget markant. Torsdag morgen er situasjonen en annen og markedet sendte opprinnelig aksjekursen markant ned, men rett i forkant av at handelen stenger er kursen ned 0,04 prosent til 254,30 kroner.

– Fra tredje kvartal i 2008 opplevde Yara et historisk fall i gjødselpriser og leveranser. Vi dempet effekten av nedbremsingen ved å redusere kjøp fra tredjepart, kutte produksjon og redusere faste kostnader, samtidig som finansiell fleksibilitet ble opprettholdt ved å redusere arbeidskapitalen med 14 milliarder kroner og ved å sikre mer langsiktig finansiering. De siste månedene har vi sett at etterspørselen etter nitrogengjødsel tar seg opp, og markedet har snudd fra å være midlertidig overforsynt til å bli stramt. NPK er imidlertid fortsatt Yaras mest utfordrende område siden bøndene fortsetter å utsette kjøp som følge av høye kalipriser, kommenterer konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International i en børsmelding i tilknytning presentasjonen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere