*Nettavisen* Økonomi.

Snusk over hele linja

Foto: Scanpix

Oslo fylkesskattekontor mener grådige bakmenn gjør store deler av utelivsbransjen snuskete.

08.03.07 22:34

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Skattemyndighetene i Oslo fant snusk ved absolutt alle de kontrollerte stedene innenfor restaurant- og serveringsbransjen som ikke var fagorganisert i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

I lys av drapet på den kjente utelivsbaronen Mohamed Ahssain (31), som angivelig ble drept i en krangel om flere millioner svarte kroner, tegner avdelingssjef for kontrollavdelingen ved Oslo fylkesskattekontor et dystert bilde av utelivsbransjens driftsmetoder.

- Det er på det rene at det sitter noen grådige sjeler på toppen som forsøker å tappe utestedene for mest mulig penger på kortest mulig tid, for så å bevisst styre stedene mot konkurs og spekulative eierskifter, sier Trond Aas til NA24.

Han beskriver ulovlighetene skattemyndighetene oppdaget som grove tilfeller av manglende innrapportering av omsetning til skatt- og avgiftsberegning.

Millard-unndragelse
- Hvor mye bransjen egentlig omsetter for er umulig å si. Det er anslått at så mye som én milliard blir unndratt, forteller Aas.

Han er derfor ikke overrasket over at summer som fem millioner kroner, beløpet Ahssain skulle få for å overlate driften av Kamikaze til andre, verserer under bordet.

- Hvis et utested unndrar 30 prosent av omsetningen, snakker vi ganske mye penger i løpet av et år.

Metodene for unndragelse spenner ifølge Aas seg fra de håpløse og amatørmessige til avansert manipulasjon av kasse-og datasystemer. Mange av de ansatte blir lønnet svart direkte fra kveldens inntjening, og inngangspengene, som på Oslos diskoteker og nattklubber gjerne beløper seg på rundt 100-lappen, går ofte rett i lomma.

Styrer fra fengslet
Ifølge Aas er det ikke noe problem i dag å slå et utested konkurs og starte på nytt igjen noen timer senere under et nytt driftsselskap eller med andre navn på papiret.

En vanlig metode er ifølge Aas å betale store summer til personer som har et mindre belastet navn enn dem selv for å få disse til å stå oppført som eier eller daglig leder av stedene. De reelle bakmenn godt kan være helt andre, også kriminelle gjengangere.

Dette forklarer hvordan det er mulig for den siktede i Kamikaze-drapssaken, Quang Minh Pham (34), å drive et utested selv om han sitter bak lås og slå for et annet drap.

Penger rett i lomma
- Disse menneskene tenker mer på putte mest mulig penger i egen lomme og fylle opp øltanken til helgen enn på at skattemyndighetene skal få pengene sine. Noen blir så grådige at de nærmest ber om å bli tatt, sier Aas.

De 1400 stedene i Oslo innenfor bransjekode restaurant og servering oppga en omsetning på 13 milliarder i fjor. Restaurantene og kafeene sto for rundt fem milliarder, mens puber bare rapporterte inn 282 millioner. Diskotekene og nattklubbene kan både stå med bransjekode for pub eller restaurant. Det er også vanlig å oppføre bedriften med en helt annen bransjekode enn det den egentlig driver med.

Dumdristige metoder
- Noen forsøk på unndragelser er så dumdristige at det er åpenbart at det drives ulovligheter. Dersom vi har noenlunde oversikt over hvor mange mennesker som er innom et sted i løpet av en kveld, blir det latterlig å rapportere om 30 betalende gjester i døren.

Han etterlyser strengere krav til hvem som får registrere et foretak i Brønnøysundregistrene, hvem som får sjenkebevilling og et tettere samarbeid med politikerne. Problemet med snusk i bransjen tror han bare vil øke i omfang i fremtiden.

Renter til intet nytte
Dersom det i dag blir oppdaget ulovligheter, risikerer stedet å bli ilagt tilleggsskatter og avgifter med renter som svir. Men staten ser sjelden snurten av pengene

- Det hjelper lite med heftelser mot enkeltpersonen når disse ikke har nåla i veggen på papiret, sukker Aas.

Et annet alternativ er å anmelde til politiet. Dette skjedde nå senest med den anerkjente restaurantkjeden Hong Holding. I denne saken jobber det rundt 100 mennesker på spreng for å avsløre omfanget av ulovlighetene.

Aas presiserer at han ikke ønsker å gjøre hele restaurant- og serveringsbransjen til skurk.

- Vi har en god dialog med med de ulike bransjeorganisjasjonene. Dessverre er ikke de ikke-organiserte like lydhøre, avslutter han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.