NA24.no

Snuste på årsbeste

Foto: Fotograf:TIMOTHY A. CLARY (AFP)
God dag på Wall Street.

Det amerikanske aksjemarkedet pekte generelt oppover fredag, men IT-aksjene på Nasdaq-børsen bremset. Dow Jones steg 0,6 prosent, S&P 500 steg 0,4 prosent, mens Nasdaq endte marginalt i minus.

Dow Jones-indeksen endte dagen bare marginalt under årets høyeste sluttnotering.

Aluminiumsgiganten Alcoa trakk sin del av lasset og vel så det. Aksjen steg 8 prosent etter en positiv analyse fra JPMorgan Chase. Flere av de største bankene var også sterke, for eksempel Bank of America og Citigroup.

Det kom flere makrotall fredag, og bildet som fremkom var generelt positivt.

Sterk detaljhandel
Før åpning la handelsdepartementet frem detaljhandelstallene for november, og disse har bidratt til å bedre markedsstemningen.

Den amerikanske detaljhandelen steg med 1,3 prosent i november. Hvis tallene fra detaljhandel utelukker bilsalget viser statistikken en oppgang på 1,2 prosent. Dette var langt bedre enn ventet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg at detaljhandelen ville stige med 0,6 prosent i november, og stige med 0,4 prosent hvis bilsalget holdes utenom.

Det har også kommet en stemningsrapport knyttet til forbrukerne. Forbrukersentimentet steg til 73,4 poeng i midten av desember fra 67,4 poeng i oktober. Dette var godt over økonomene forventninger på 68,2 poeng.

Les mer: Hopp i tilliten

De amerikanske varelagrene steg med 0,2 prosent i oktober. Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet. Oppgangen kom overraskende på markedet og er det første siden august i fjor. Økonomene hadde forventet et fall på 0,2 prosent, viser estimater fra Bloomberg og Dow Jones Newswires.Salget steg 1,1 prosent til 1.000 milliarder dollar i oktober og dermed lå forholdet mellom lagernivået og salget på 1,30. I oktober i fjor lå nivået på 1,37.

Les mer: Salget i USA øker

Oljefall
Oljeprisen var igjen svak fredag. For uken som helhet har prisen falt over 7 prosent.

Les mer: Nitrist uke i oljemarkedet

Delindeksene for både oljeaksjer og oljeservice endte begge marginalt i minus og bidrog dermed til å bremse den generelle oppgangen.

Kina
I Asia og Europa har børsene også hatt en generelt positiv dag. Oppgangen kom etter at industriproduksjonen i Kina havnet langt høyere hva økonomene hadde regnet med på forhånd. I november steg industriproduksjonen med 19,2 prosent og viser at kineserne ikke har mistet evnen til å overbevise markedene.

Ifølge Bloomberg forventet økonomene at industriproduksjonen ville havne på 18,2 prosent. Tallene viser at eksporten falt med 1,2 prosent mens importen økte med 26,7 prosent. En rekke økonomer peker mot Kina og andre fremvoksende økonomier som redningen på finanskrisen. Håpet er at etterspørselen fra disse landene kan erstatte frafallet i USA og ellers i vesten.

- Den globale økonomien er ute av skogen. Alle økonomiske programmer har gitt støtte til markedet, og detaljhandelsnæringen er mer positiv på kort sikt, sier en forvalter til nyhetsbyrået Bloomberg.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones +0,63% til 10.471,50

Nasdaq -0,03% til 2.190,31

S&P 500 +0,37% til 1.106,41

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere