Gå til sidens hovedinnhold

Søkkrik godseier får millioner fra staten

Milliardæren Carl Otto Løvenskiold kan smile bredt med 8,7 millioner i landbrukstilskudd fra staten.

Nettavisen har undersøkt listene over offentlig tilskudd gitt fra Landbruksdirektoratet. Totalt har fem på topp håvet inn over 60 millioner i landbrukstilskudd over en femårs periode. Ikke langt fra tronen finner vi Carl Otto Løvenskiold, medlem av den gamle norske adelsslekten med samme navn.

Ifølge forretningsmagasinet Kapital er han den 126 rikeste personen i Norge, og har en nettoformue på 2,3 milliarder kroner. Likevel fikk han 8,7 millioner kroner i tilskudd fra staten de siste fem årene.

Løvenskiold er mest kjent for å eie mer eller mindre hele Nordmarka utenfor Oslo. Du kan knapt ferdes i Nordmarka uten at du tråkker på én av Løvenskiolds stier.

Totalt eier han 430.000 dekar med utmark. Han kan også skilte med eierskap over 60 ulike Maxbo-butikker over hele landet. Kjeden hadde i fjor en omsetning på over 4,5 milliarder kroner.

Les også

Norsk milliardstøtte til korrupt regime

Fordelingen av tilskuddet Løvenskiold fikk tildelt, går mye til såkalt «Kulturlandskapstilskudd». Ifølge direktoratet er dette ment for å vedlikeholde de massive eiendommene som milliardæren sitter på.

Løvenskiold-slekten har sittet på enorme eiendommer helt siden 1649 ifølge seg selv.

– Målet mitt er at det skal være slik i evig tid, sa Løvenskiold til VG en tid tilbake.

Totalt delte Landbruksdirektoratet ut hele 9 milliarder kroner i produksjons- og avløsertilskudd til norske bønder.

Nettavisen får opplyst at Carl Otto Løvenskiold er på reise, og ikke har mulighet til å besvare våre henvendelser.

– Monsterpolitikk

Milliontilskuddene til milliardæren Løvenskiold får Småbrukarlaget til å tordne mot bruken av skattebetalernes penger.

– Dette er en politikk for de få store. Den fremmer stordrift på en måte vi aldri har sett i Norge. Dette er en monsterpolitikk, tordner John Petter Løvstad i Norsk Bonde- og Småbrukarlag til Nettavisen.

Han mener Høyre og Frp-regjeringen med Venstre og KrF på slep sitter med ansvaret for en politikk som premierer de aller største bøndene.

– Etter jordbruksforhandlingene i 2014 fjernet taket på arealgrenser og antall ku, sau og storfe som du kunne få tilskudd for, har det gitt slike utslag. Dette er sløsing med skattebetalernes penger, sier Løvstad.

Les også

Departementsråd Leif Forsell mektigst i Landbruks-Norge

De har forsøkt å reversere politikken til regjeringen, og har brutt forhandlingene med staten om jordbruksoppgjøret flere år på rad.

– Vi brøt selvfølgelig forhandlingene. Vi har prøvd å reversere denne politikken, men har ikke lykkes, sier Løvstad til Nettavisen.

Kommentarer til denne saken