*Nettavisen* Økonomi.

Søkkrik oslomann snappet Kragerø-perle

Foto: Espen Solberg Nilsen (TA)

Fredrik Wiese (58) med nok et fett eiendomskjøp.

10.11.11 12:28

Den 9,5 mål store fritidsperlen i Stoppedalen på Skåtøy i Kragerø er kjøpt av den mediesky Oslo-mannen Fredrik Wiese, som blant annet er involvert i flere shipping- og investeringsselskaper.

På skattelistene for 2010 er Wise oppført med en formue på nesten 219 millioner kroner, mens inntekten sto i null, skriver Telemarksavisa (TA) .

Wieses mest kjente selskaper er Ivaran Shipping og Skibsaktieselskapet Abaco.

Det var eiendomsselskapet Consolidator AS, kontrollert av Jakob Haarseth Hornseth, som solgte eiendommen. Selskapet har eid landstedet siden 1997, da stedet ble kjøpt av Ingerid Bergesen fra tankrederdynastiet Bergesen.

Egen strand og holme
Fritidseiendommen, med adressen Stoppedalveien 28, ligger vendt mot sør ved Dønnvika.

Det 190 kvadratmeter store hovedhuset på eiendommen er fra 1850, og ble nylig renovert. For øvrig består bebyggelsen blant annet av et anneks og låve/atelier, som ble bygget i 1990.

Med på kjøpet følger også en liten holme, og det som nærmest er å regne som et skjær. En egen sandstrand hører også med.

Det var Sem og Johnsen eiendomsmegling i Oslo som gjennomførte salget.

Fikk konsesjon
- Utover å bekrefte at eiendommen er solgt, har jeg ingen kommentar, er alt advokat Tom Elliot Johnsen vil si til TA.

Før salget av eiendommen nylig ble tinglyst, hadde hovedutvalget for samfunn i Kragerø kommune konsesjonssaken oppe til behandling i september. Der ble Wiese gitt konsesjon på å kjøpe stedet som fritidseiendom. Vedtaket ble fattet med seks mot tre stemmer.

Bergesen i strid
Av saksframlegget går det fram at eiendommen er en gammel boplass, med fast bosetting fram til begynnelsen av 1960-tallet. Da Ingerid Bergesen kjøpte stedet i 1988, gikk Kragerø kommune imot at eiendommen skulle kunne brukes til fritidsformål – av bosettingshensyn.

Men fylkeslandbruksstyret, som hadde det avgjørende ordet i slike saker på den tiden, ga likevel konsesjon til fritidsformål. Da Consolidator AS kjøpte stedet for 11,5 millioner kroner i 1997, ga både kommunen og fylkeslandbruksstyret grønt lys for fritidsbruk.

Wiese er en hodlen mann, noe som synes når en går hans eiendomskjøp etter i sømmene.

I 2007 punget Wiese ut hele 30 millioner for en enebolig i Dalsveien 55, mellom Vinderen og Slemdal i Oslo.

- Ingen bonanza
En ringerunde til de lokale eiendomsmeklerne bekrefter at salget i Stoppedalen er det største som har blitt gjennomført langs Telemarkskysten i år.

Det er imidlertid et lite stykke frem tid prisrekorden for Kragerøskjærgården, som ble satt i 2008. Da kjøpte skipsrederen og investoren Arne Blystad en stor strandeiendom på Jesper nær Jomfruland for 28 millioner kroner. Denne summen skal ha inkludert en del inventar.

- Så langt i år har salget av fritidseiendommer i Kragerø ikke vært dårlig, men det har heller ikke vært noen bonanza, sier Heljar Hogner hos Terra Eiendomsmegling i Kragerø.

Deres toppnoteringer hittil i år er et landsted på Rauane til 11,5 millioner kroner. De har også omsatt et par andre eiendommer til rundt 10 millioner.

- De dyreste sliter
Jan I. Opthun hos Estate i Kragerø forteller at omsetningen av fritidseiendommer har vært bedre i år enn i fjor.

- Men det blir ikke noe rekordår, sier han.

Estates toppsalg så langt i Kragerø i år er en eiendom på holmen Ropen til 16 millioner kroner, og et landsted på Sølvodden til 14 millioner.

Henrik Tangen hos Krogsveen i Bamble forteller at 2011 går mot å bli et toppår for deres del.

- Vi har hittil formidlet 24 eiendommer langs Telemarkskysten, med en samlet salgssum på over 65 millioner kroner. Vi er veldig godt fornøyd, forteller han.

- Det er veldig tøft å dra i land salg av de aller dyreste eiendommene i skjærgården. Men i prisklassen mellom to og litt over fire millioner har vi hatt mange salg.

På finn.no ligger det nå ute åtte fritidseiendommer med en prisantydning på over 10 millioner kroner. I tillegg ligger Tåtøy hovedgård fortsatt ute for salg, med en prisantydning på 50 millioner kroner. På selve hovedgården er det boplikt, men eiendommen inneholder også en rekke festetomter, ubebygde hyttetomter og boligtomter.

LES FLERE NYHETER I TELEMARKSAVISA

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.