*Nettavisen* Økonomi.

Søkkrik tobarnsfar arrestert for ran

Foto: Camera Press (Camera Press)

- Jeg er milliardær, hvorfor skulle jeg gå rundt i sandaler og shorts på en søndag morgen og rane noen?

20.02.12 13:18

Dette var spørsmålet den tsjekkiske milliardæren og flyktningen Radovan Krejcir stilte da han ble arrestert i sitt hjem i Bedfordview i Sør-Afrika forrige søndag. Han har vært i politiets søkelys de siste to årene på grunn av mistanke om bånd til den kriminelle underverden.

Nå mener politiet at han har deltatt i et ran i en elektronikkforretning i Pretoria i oktober, sammen med to bekjente, serbiske Vaselin Laganin og tidligere dørvakt Jason Dominguez. 43-åringen nekter all befatning med saken. Han mener at videoopptakene som ble gjort fra åstedet vil renvaske seg selv og de medtiltalte.

- Har ingen steder å dra
De tilbrakte en uke i fengsel, men ble deretter løslatt mot kausjon. Milliardæren Krejcir bladde opp nærmere 40 000 kroner, tre ganger så mye som sine angivelige partnere. I søknaden om kausjon, anførte Krejcir at han ikke er en voldelig mann. Tobarnsfaren sier at han mer enn gjerne retter seg etter de betingelsene som retten setter for å innvilge kausjon, og at han kunne overlevere familiens reisedokumenter som garanti for at han vil bli i landet.

- Det er ingen steder i hele verden jeg kan reise, og har stor interesse av å bli i Sør-Afrika. Her skal jeg bli resten av livet, uttalte flyktningen. Han mener å være forfulgt av tsjekkiske myndigheter, som ifølge Krejcir skal ha forsøkt å ta livet av ham flere ganger.

En av de medtiltalte, Veselin Laganin fortalte retten at han hadde solgt et hus i Serbia, og forsøkt å overføre pengene fra salget til Sør-Afrika, via eierne av Alis Electronics. Pengene, et beløp på over en million kroner, ble stjålet av eieren av denne butikken.

Moralsk støtte
Krejcir og Dominguez skal ha blitt med til butikken for å «hente det utestående beløpet»

- Jeg ble bare med for å gi min venn moralsk støtte, også arresterer de meg på denne måten. Bare følg med nå; når jeg går ut av retten i dag, kommer de til å finne en eller annen ny grunn til å arrestere meg sa Krejcir til sør-afrikanske Sunday Times.

Britiske The Mail og The Guardian har tidligere rapportert at mennene brukte skytevåpen og truet til seg 200 000 rand, nærmere 300 000 kroner.

Den tsjekkiske milliardæren har vært linket til mord på en rekke høyt profilerte mennesker i den kriminelle underverden, blant andre strippeklubb-eieren Lollo Jackson, forretningsmannen Uwe Gemballa og Cape Town-gangsteren Cyril Beeka.

Det blir mye tid i rettssalen framover på den tsjekkiske milliardæren. I tillegg til mistanken om væpnet ran, er nemlig Krejcir involvert i en svindel-sak på over 5 millioner kroner. Begge rettssakene starter i april.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag