NA24.no

Sola svir på pengepungen

Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)
Sist oppdatert:
Se hva sommeren gjør med folks kjøpelyst.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Nordmenn kjøler ikke bare ned på stranden. Vi kjøler også ned med alkoholholdig drikke. Juni og juli er ifølge tall fra SSB de desidert beste månedene for omsetning av vin og brennvin.

NA24 - din næringslivsavis

Juni er foruten desember den måneden det omsettes mest i eksklusivt kjøretøy. Å cruise rundt i åpen bil og blankpolerte felger hører sommermånedene til. Det kan også se ut som om vi blir sykere om sommeren, for apotekhandelen gjør et kraftig byks fra mai til juni måned. Angrepiller er en favoritt på landets apoteker i sommermånedene.

Nordmenn rekordmange penger mellom hendene i sommer, og hver og en av oss får i gjennomsnitt nesten 40.000 kroner i feriepenger denne måneden. I tillegg kommer skatt til gode.

Fra mai til og med august måned svir vi av over hundre milliarder kroner på mat, klær og andre varekjøp innenfor detaljhandelen, og da er ikke de eksklusive bilkjøpene tatt med. Ingen ting kan måle seg med med nordmenns kjøpelyst i sommermånedene, bortsett fra desember.

Godt vær alfa omega
Når varmen er over oss, trekker mot kysten for å kjøle ned. For flere kommuner i kyst-Norge er sommerhandelen alfa omega for å overleve året.

Godværssomre er spesielt essensielle for handelstanden i Vestfold, Østfold, grenlandstraktene samt Bamle sørover til Kristiansand.

- I Brevik i Telemark femdobler butikkene sine omsetningtall i sommer, opplyser informasjonsdirektøren i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Jarle Hammerstad, til NA24.

For trenden er klar. Når sola titter frem, lokker bysentra og den lokale kjøpmannen mer enn de store kjøpersentrene. Faktisk er solfylte dager kjøpesenternes største skrekk.

Handlevognsmaraton
- I de store byene har handelstanden i bykjernene glade dager om dagen, sier Hammerstad.

Også handelstanden i kommunene rundt de største byene merker at godværet gjør godt for kassaoppgjøret.

- For mange kommuner er gode sommermåneder langt viktigere enn kjøpskalaset før jul, sier Hammerstad.

Den eneste handelen som ikke er væravhengig, er svenskeshopping. Nordmenn trosser selv 30 graders varme og legger over grensen på handlevognsmaraton på jakt etter billig kjøtt og flesk.

- Juli, midt i fellesferien, er beste måned for grensehandelen, sier Hammerstad til NA24.

Blir sendt hjem i regnet
Selv om regnfulle dager er kjøpesentrenes lyspunkt hver sommer, kan regnværsdager være langt gråere for andre.

- Det er vanlig at unge arbeidstagere med sommerjobb i serveringsbransjen får beskjed om å bli hjemme, fordi de ikke trenger folk når det er dårlig vær, forklarer faglig ungdomssekretær i LO Oslo, Kristiane Berg til NA24.

Mange unge vet ikke at de har krav på å få lønn når de er satt opp på vakt, selv om været gjør at serveringsstedet må stenge.

LOs sommerpatrulje begynner i disse dager arbeidet med å sikre alle med sommerjobb gyldige arbeidskontrakter.

- I hotell og restaurantbransjen er det også vanlig å spekulerer i å ikke ha arbeidskontraktene i orden, for å kunne kvitte seg med folk raskt eller ikke gi lønn ved sykdom, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere