*Nettavisen* Økonomi.

Solberg: – Norge er ikke i noen krise

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen er under en pressekonferanse i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Regjeringens viktigste oppgave er å ta Norge trygt gjennom den omstillingen vi er inne i, sa statsminister Erna Solberg (H) før regjeringens budsjettkonferanse onsdag.

26.08.15 10:13

– Når vi samles for å lage budsjettet for 2016, har vi klart for oss hva hovedsatsingene er. Det er arbeid, aktivitet og omstilling, sa Solberg.

Hun pekte på at det er turbulente og usikre tider internasjonalt, og at situasjonen i Norge preges av oljeprisens bratte fall, men at det er flere lyspunkter i norsk økonomi.

– Det er ikke grunnlag for å svartmale situasjonen. Norge er ikke inne i en krise, men vi har utfordringer, og de er større enn dem vi har sett tidligere. Vi må ta utfordringene på alvor, særlig utfordringene som norsk oljenæring står overfor, sa statsministeren.

Grønn omstilling

Onsdag satte hele regjeringen seg sammen i Oslo for å legge siste hånd på statsbudsjettet for 2016. Årets andre budsjettkonferanse er siste sjanse for fagstatsrådene til å få plusset på sitt budsjett – eller unngå kutt.

Statsministeren sa at regjeringens svar på omstillingen Norge står overfor, er å skape flere trygge arbeidsplasser. Hun la til at regjeringen vil skape økonomisk vekst og kutte utslippene framover.

– Det betyr at samtidig som vi skal skape nye, trygge arbeidsplasser, skal vi gjennomføre en grønn omstilling, sa Solberg.

Trøbbel ute

Finansminister Siv Jensen (Frp) fremholdt at usikre tider i verdensøkonomien også påvirker Norge.

– Vi må klare å fokusere på å skape flere verdier og arbeidsplasser, men også trygge dem vi allerede har, sa hun før budsjettkonferansen.

Faren for en kraftig oppbremsing i Kina, en av de viktigste motorene i verdensøkonomien i flere tiår, har skapt frykt for en ny krise i internasjonal økonomi.

En såkalt hard landing i Kina kan gi svekkede inntekter til Norge, nye kutt i oljeselskapene og enda mer reduserte investeringer, ifølge analytikere.

Trygge oljesektoren

Et voldsomt oljeprisfall det siste året og en kraftig nedgang i oljeinvesteringene i Norge er en stor utfordring for norsk økonomi framover.

Jensen understreket at regjeringen vil sørge for å skape trygghet for «en stor og viktig næring som olje- og gassrelatert industri er og kommer til å være i lang tid fremover.»

Samtidig stiller flere analytikere spørsmål ved lønnsomheten i ny oljeutvinning hvis ikke oljeprisen tar seg opp.

I sine første budsjetter har regjeringen fjernet arveavgiften, kuttet formuesskatten og også gitt andre skattelettelser. Hensikten har vært å skape flere jobber og større konkurransekraft i Norge.

Arbeidet med skattereduksjoner, både for bedrifter og vanlige folk, vil fortsette, varslet Jensen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.