Gå til sidens hovedinnhold

Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Arbeiderpartiet tar feil når de sier at dagens arbeidsledighet er på sitt høyeste på 20 år.

– Oppgangen i ledigheten ser ut til å ha bremset opp. Og vi ligger godt under nivåene fra 1990-tallet. Så når Arbeiderpartiet påstår at ledigheten er på sitt høyeste på et kvart århundre, så er det altså feil, sier Solberg.

Høyre-lederen hadde utstyrt seg med grafer og statistikk da hun møtte journalister til et seminar om «økonomisk politikk i urolige tider» i Arendal torsdag morgen. Og tallene viser at Ap bommer når de snakker om ledighetstallene, mener hun.

Feil sammenligning

– Fra 1990 til 1994 var ledigheten over 5 prosent, og på sitt høyeste var AKU-ledigheten 6,6 prosent i tredje kvartal i 1993. Det er 2 prosentpoeng høyere enn dagens tall. Og sammenlignet med den registrerte ledigheten er det enda større forskjell, sa Solberg.

Statsministeren mener dessuten at det er feil å sammenligne absolutte ledighetstall på 1990-tallet med dagens virkelighet:

– Vi er blitt 1 million flere nordmenn, og 650.000 flere sysselsatte i Norge i dag. Den ledighetskrisen vi hadde på 1990-tallet, og som varte lenge, var en mye større utfordring i norsk økonomi totalt sett enn hva vi opplever nå.

Les også: DNB: Fall i reallønnsveksten og rente i ro

Omskriver historien

Hun mener dessuten at Ap omskriver historien når det kommer til hvem som gjør mest for å bekjempe arbeidsledighet:

– Det er grunn til å minne om at Ap den gang, på 1990-tallet, brukte fire år på å få ledigheten nedover, noe de i ettertid har kalt en suksess. Jeg mener dette er en interessant betraktning om retorikk, sett i lys av at Ap nå sier at vi bruker altfor lang tid på å få gjort noe med ledigheten, sier statsministeren.

Målrettede tiltak

Solberg mener videre at det er enda flere forskjeller mellom tidligere ledighetskriser og utfordringene Norge nå opplever.

– Den virkelig store forskjellen mellom ledigheten nå og tidligere – både på 1990-tallet og under finanskrisen – er de geografiske forskjellene i Norge. Mens vi tidligere har hatt tilbakeslag i hele økonomien, er det nå en geografisk delt ledighet. Den er kjempestor i noen områder, og ikke-eksisterende i andre områder, sier Solberg.

Les også: Nedgang i arbeidsledigheten

I sju av landets fylker er ledigheten høyere enn for ett år siden, mens den er lavere i tolv fylker. Derfor er det store forskjeller mellom hvordan man løste dette før, og hvordan vi gjør det nå, mener statsministeren.

– Vi må inn med målrettede kortsiktige tiltak. Og fordi det er en regional krise, men ingen nasjonal ledighetskrise, har vi valgt tiltak mot sør- og vestlandet og inn mot de bransjene som rammes. Men en generell økning i kommuneøkonomien, som er Arbeiderpartiets svar, er ikke et målrettet tiltak mot ledighet, sier Solberg.

Les også: Nedgang i arbeidsledigheten

(©NTB)

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping