Soldater skal krige på Twitter

Soldater skal kjempe for landet sitt på internett også. På bildet tar amerikanske soldater selfie med president Barack Obama.

Soldater skal kjempe for landet sitt på internett også. På bildet tar amerikanske soldater selfie med president Barack Obama. Foto: Joe Raedle (Afp)

Forsvaret satser sterkere på å vinne tillit og støtte i befolkningen på sosiale medier og internett.

I Afghanistan har norske soldater forsøkt å vinne krigen ved hjelp av psykologisk krigføring.

– Informasjonskrigføring inngår i NATOs planer og doktriner. Norge følger disse doktrinene, sier Forsvarets talsmann, major Vegard Finberg, til Aftenposten.

Storbritannia etablerer nå en egen brigade på 1.500 soldater som skal bekjempe fienden uten å løsne skudd. Tastatur er våpenet og motstanderen kan være alt fra nett-troll til IS og Taliban.

– Vi kan ikke sammenligne oss med det britene gjør. Selv om det norske forsvaret har folk som jobber med kommunikasjon på alle områder og har stillinger i operative avdelinger med dette som arbeidsområde, så er det i en helt annen målestokk, sier Finberg.

I overkant av 100 personer er ansatt i Forsvarets mediesenter, Forsvarets avdelinger og Forsvarsdepartementet for å jobbe med informasjonsarbeid. De kan alle bli involvert i det som kalles «informasjonsoperasjoner».

Etterretningsbataljonen organiserer «psykologiske operasjoner». I Afghanistan har norske team i flere år bidratt til psykologisk krigføring (psyops) for å påvirke afghanere. Forsvarets Høgskole tilbyr også kurs innen dette feltet. Lederen av mediegruppen ved utdanningsinstitusjonen, kommandørkaptein Per Christian Gundersen, sier at psyops og informasjonsoperasjoner har som mål å knekke viljen til videre kamp hos motstanderne og deres støttespillere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.