Soleventyr til 54 mrd.

Verdens største børsnotering så langt i år har fått en strålende start på Oslo Børs.

09.05.06 11:54

Tirsdag morgen gikk Renewable Energy Corporation (REC) på børs etter en av de mest omtalte og feberhete plasseringene på lenge. Etter åpningen er det vill fart i aksjen. Kursen gikk rett i taket til tross for at emisjonskursen har blitt kraftig justert opp i forkanten av børsnoteringen.

Rett etter åpningen på Oslo Børs klokken 09 var kursen opp 15,8 prosent til 110 kroner. Ved 09.40-tiden ser den ut til å ha stabilisert seg på dette nivået.

Børsnoteringen av soleventyret REC er faktisk den største børsnoteringen i verden i år, og er den største noteringen på Oslo Børs siden Statoil ble børsnotert.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Får 22 000 eiere
Emisjonsplasseringen ble satt på 95 kroner per aksje, og plasseringen ble mer enn 15 ganger overtegnet. Kursen gir en markedsverdi på hele 46,9 milliarder dollar, melder selskapet i en børsmelding. En kurs på 110 kroner priser selskapet til 54 milliarder kroner.

Det var meglerhuset ABG Sundal Collier og UBS Investment Bank som plasserte aksjene sammen med Credit Suisse og DnB NOR Markets.

Plasseringen omfattet 73 millioner aksjer og selskapet hentet dermed inn rett over 6,9 milliarder kroner. Samtidig ble 1,6 millioner aksjer fra Rebelijo Invest AS plassert samtidig.

Omtrent 800 investorer fikk tildeling i den institusjonelle plasseringen mens 21.000 private investorer fikk tildeling. De fikk tildelt henholdsvis 66,2 millioner aksjer og 7,6 millioner aksjer.

Foto: Per Ervland/NA24

En børspost vil bestå av 100 aksjer og antall aksjonærer som har en børspost eller mer, er på over 22.000.

Meglerhuset DnB NOR Markets var med å plassere REC aksjen på børs, og kan derfor ikke komme med noen analyse på selskapet før det har gått 30 dager.

Men analytiker Einar Kilde Evensen forteller til NA24 iMarkedet at de er positive til aksjen.

- Vi er positiv til aksjen, og det synes markedet å dele. Industrien har lovende fremtidsutsikter og REC er den fremste i gruppen, sier Kilde Evensen til NA24 iMarkedet.

Orkla og Hafslund storeiere
Det er Orkla og Hafslund, sammen med det sveistiske fondet Good Energy som er de største eierne i selskapet. Siden markedet begynte å oppdage REC og de enorme verdiene som kan ligge i selskapet, har aksjekursene til det norske industrikonsernet Orkla og det halvkommunale strøm- og sikkerhetsselskapet steget kraftig.

Orkla kom inn på eiersiden etter at selskapet kjøpte opp Elkem, og det snakkes om at aksjeposten er verdt like mye som det Orkla betalte for Elkem i sin tid.

I en gjennomgang DnB NOR Markets har gjort før børsnoteringen, forventes det en omsetning på 4,3 milliarder kroner i 2006, som skal stige til 5,57 milliarder kroner i 2007 og til 6,5 milliarder i 2008.

Samtidig forventes nettoresultatet i 2006 å ende på 759 millioner kroner, for så å stige til 1,16 milliarder kroner året etter. I 2008 forventes et nettoresultat på 1,32 milliarder kroner, ifølge DnB NOR Markets' gjennomgang.

I 2005 hadde selskapet en omsetning på 2,45 milliarder kroner med et nettoresultat på 4 millioner kroner. Men dette inkluderer også en regnskapsmessig effekt. Resultat før skatt var på 359 millioner justert for dette.

Det er med andre ord et dyrt selskap på dagens inntekter, men håpet markedet har er at solenergi skal bli en meget stor business som følge av verdens energimangel.

Subsidier
Flere nasjoner starter nå subsidieprogrammer for å støtte at husholdninger investerer i solcellepaneler for å avlaste det tradisjonelle strømnettet.

Tyskerne har startet subsidie-programmer som har ført til at det gjør det lønnsomt å investere i solcellepaneler. Ifølge DnB NOR Markets er det lignende programmer på vei både i Spania, Frankrike og Italia.

Men også i California er det snakk om et stort subsidieprogram på vei. De trenger ny kapasitet og det er foreslått et program som skal vare i elleve år fra 2006. Her skal myndighetene gi rabatter på solcellesystemer med 2,8 dollar per watt fra i år som skal falle med 10 prosent hvert år fra 2008. Verdien av dette er ventet å være på 3,2 milliarder dollar.

Det vil derfor bli mye europeisk politikk fremover, da subsidier vil bli veldig viktig, for Eirk Thorsen. Han var tidligere toppsjef i Tomra, som også har vært prisgitt politikere for å få gjennomslag for sin panteteknologi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag