NA24.no

OVER TAKST: Dette huset i Sandvikslien ble solgt før visning tidligere denne måneden da en småbarnsfamilie bydde 8,75 millioner kroner for huset som hadde en prisantydning på 6,85 og en takst på syv millioner kroner. Foto: Privatmegleren
OVER TAKST: Dette huset i Sandvikslien ble solgt før visning tidligere denne måneden da en småbarnsfamilie bydde 8,75 millioner kroner for huset som hadde en prisantydning på 6,85 og en takst på syv millioner kroner. Foto: Privatmegleren

Solgt for 1,7 millioner over takst

Sist oppdatert:
Familien bare måtte ha det.

(BA.no): Boligmarkedet i Bergen beskrives som hektisk for tiden, men neste uke dabber det av før det tar seg opp igjen i august. Ferske prognoser fra Dagens Næringsliv viser en fortsatt prisvekst i hele landet de neste tre årene.

For Bergen spår ekspertene en prisvekst på tre prosent de neste tolv månedene.

Den reelle prisveksten for de foregående tolv månedene (mai 2013 – mai 2014) i Bergen, var på 2,3 prosent.

Godt fornøyde
Megler Alice Benedikte Slaatten hos Privatmegleren sto for salget av en 180 kvadratmeter stor enebolig i Sandviken tidligere denne måneden.

Huset ble solgt før visning.

– Det er selvsagt alltid en risiko ved å godta et bud før visning, men i dette tilfellet følte selger at budet var så godt at hun valgte å takke ja. Både selger og kjøper var godt fornøyde, sier Slaatten om salget av eneboligen som gikk for 8,75 millioner kroner.

Takst på syv mill.
Taksten var på syv millioner, mens prisantydningen var 6,85 millioner.

– Jeg tror ikke huset var priset for lavt, men her var det en barnefamilie som evirkelig ønsket seg akkurat denne boligen. Vi får selvsagt aldri vite hva markedet ville gitt, men sånn er spillereglene, sier Slaatten.

Hun opplevde stor interesse for boligen før visning.

– Markedet i Bergen er bra for tiden, og det er absolutt betalingsvillighet for boliger med de rette kvalitetene og den rette beliggenheten, sier Slaatten.

God magefølelse
Partner i Privatmegleren Christer Vikebø anser seg ikke som noen spåmann, og vil nødig tallfeste boligprisvekstene inn i det neste året. Han er likevel bestemt på at prisene vil fortsette å stige også i 2015.

– Det er ikke usannsynlig at prisveksten kan ligge på rundt tre prosent, basert på historiske tall. De fleste tror i alle tilfeller ikke at prisene skal verken vokse ti prosent eller falle ti prosent, sier Vikebø.

– Når fremtidsutsiktene nå er mer positive enn de har vært tidligere, kan boligkjøpere slappe litt mer av. Man kan kjøpe med en bedre magefølelse og med visshet om at flertallet tror på fortsatt oppgang.

Forhold som spiller inn på boligprisene er:

Det bygges ikke mange nye boliger.

Det koster mye å bygge nytt.

Renten er lav og folk har tro på sin egen fremtidige økonomi.

– Summen av disse faktorene tilsier at prisene vil stige også i tiden som kommer. For øyeblikket er markedet i Bergen hektisk, men det er selvsagt alltid nyanser i bildet, sier Vikebø.

Eiendomsmeglerkontorene DnB Eiendom og Eiendomsmegler 1 har estimert boligprisutviklingen for alle regionene i Norge. For Bergens del spår de en økning på mellom 2,5 og 4 prosent fra mai 2014 til mai 2015.

Bergen mest i Norge
Bergenhus og Årstad er det området i Norge, med unntak av Tromsø, som spås å få den sterkeste prisveksten med fire prosent.

En bolig i dette området har en snittpris på 44 000 kroner per kvadratmeter nå.

Av bydelene i Bergen er det Fana og Ytrebygda, samt Fyllingsdalen og Laksevåg som spås minst økning med en vekst på 2,5 til 3,0 prosent. Prisene i Arna og Åsane spås å øke med 3,0 prosent det kommende året.

Boliger i Bergen har hatt en jevn prisvekst de siste tolv månedene, som ligger i takt med den øvrige prisutviklingen i samfunnet.

I Oslo har de opplevd synkende priser siste tolv måneder i alle bydeler. Stavanger og Sandnes har hatt det største boligprisfallet, og eiendomsmeglerne forventer at denne tendensen fortsetter for siddisene.

I Hordaland, unntatt Bergen, er prisveksten anslått til «bare» 2,0 prosent fra mai i år til mai neste år.

Reellvekst er null
Justert for generell prisvekst og lønnsutviklingen må boligene gå opp med tre prosent skal man snakke om reell prisvekst.

Det sier Kurt F. Buck, regionleder i Eiendomsmegler 1.

– Dere spår en vekst i Bergen på mellom 2,0 og 4,0 prosent, betyr det at prisene har nådd taket?

– For ti år siden fikk jeg det samme spørsmålet ?

– Ja, hva sa du da?

– Da sa jeg at boligprisene er på et høyt nivå. Det samme kan jeg si i dag. De fleste ting blir dyrere over tid, så også bolig. Men det er noen momenter som gjør at boligprisene kan stige mer enn prisene for øvrig, sier han og ramser opp: Befolkningsvekst og tendensen til færre mennesker per bolig, samt en boligbygging som er på et for lavt nivå til å kompensere for de to første faktorene.

– Over tid får vi slik en høyere etterspørsel enn tilbud i byene.

Les flere saker fra ba.no her!

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere