*Nettavisen* Økonomi.

Solgte 131 leiligheter på én kveld

Nytt rabattkonsept fra Obos:

POPULÆRT: 131 av 141 leiligheter på Ulven i Oslo ble solgt i løpet av én kveld. Foto: (Obos)

131 av 141 Obos-boliger ble revet vekk da de ble lagt ut for salg torsdag kveld. 89 av dem var Bostart-leiligheter.

15.06.18 11:56

89 av de 131 boligene som ble solgt, ble solgt til Bostart-pris. Nettavisen har tidligere skrevet om konseptet.

Obos Bostart er en prismodell som skal gjøre det enklere for flere å komme inn på boligmarkedet. Kjøperne av Ulven-leilighetene kunne velge mellom to priser – ordinær og Bostart-pris.

– Målet har vært å tilby boliger til en pris folk flest har råd til. Her har førstegangsetablerere kjøpt ettroms- og toromsleiligheter, og småbarnsfamilier har fått mulighet til å kjøpe alt fra treroms- til femromsleiligheter. Dette gir et tydelig signal om at det er interesse for denne type innovative konsepter i markedet, og vi vil teste Bostart videre i andre prosjekter, sier kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen i OBOS i en pressemelding.


Dette er Bostart

Koseptet gjør at kjøpere kan få kjøpt de nye leilighetene 10-15 prosent billigere enn normal pris, med under forutsetning av:

Obos forbeholder seg retten til å kjøpe leiligheten tilbake når du selger den. Prisen Obos da skal betale er kjøpsprisen, pluss/minus prisstigningen i boligmarkedet i hele Oslo i perioden du har eid boligen.

I praksis betyr det at du får en betydelig rabatt, mot at du ikke får oppsiden av å kunne tjene gode penger på heftige budrunder hvis området blir populært i årene som kommer.

Med Bostart eier du leiligheten og beholder den prosentvise verdiøkningen boligen eventuelt får, basert på boligprisindeksen til Eiendom Norge. Forskjellen er at OBOS forbeholder seg retten til å kjøpe leiligheten tilbake den dagen du ønsker å selge.

For eksempel vil en 2-roms leilighet på 42 kvadratmeter ligge på ca 2,1 millioner kroner med Bostart og en 3-roms på 63 kvadratmeter vil ligge på ca 3,4 millioner med Bostart. Til ordinær pris vil de samme leilighetene koste henholdsvis 2,5 og 4 millioner kroner.


- Helt klart en fordel

Martin Gullien Langtvet (29) og Marit Moe Sirnes (28) er blant dem som har benyttet seg av Bostart-konseptet. Paret kjøpte en av leilighetene på Ulven som skal stå klar i 2021.

Klikk på bildet for å forstørre.

Martin Gullien Langtvet og Marit Moe Sirnes kjøpte en av Bostart-leilighetene i går. - Et kjempebra konsept, sier Langtvet.  Foto: Foto: Privat

- Leiligheten blir billigere, og det er helt klart en fordel for dem som skal inn på boligmarkedet, sier Langtvet til Nettavisen.

Han peker at de nå får muligheten til å spare opp differansen og «kjøpe» ut OBOS når den tid kommer.

- Akkurat nå har OBOS førsteretten på å kjøpe tilbake leiligheten, og skulle vi selge tilbake til OBOS, vil vi få med oss en eventuell prisøkning, sier han.

- Konseptet er kjempebra. Det hjelper folk som sliter med å få kjøpt seg inn på boligmarkedet.

- En rett, ikke en plikt

Obos kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen sa til Nettavisen at kjøpsretten er en rett Obos vi ha til å kjøpe leiligheten, ikke en plikt.

- En eier må varsle oss hvis de ønsker å selge, og så vil vi vurdere om vi skal bruke retten, men vi regner jo med å bruke den, sier han, og understreker at denne retten er uten tidsbegrensning.

Hvis Obos velger å bruke sin rett, vil det være en del besparelser for blant annet meglerkostnader.

- Vil hjelpe flere inn på markedet

- OBOS Bostart er et helt unikt pilotprosjekt og et ærlig forsøk på å hjelpe flere inn på boligmarkedet. Det skal bidra til å oppfylle vårt formål om å skaffe flere medlemmer en god bolig, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Under kan du se noen priseksempler fra prosjektet:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Verdisettingen som Obos eventuelt kan kjøpe tilbake boligen til, baserer seg Eiendom Norges prisindeks for hele Oslo.

- Dette medfører at kjøper vil få en verdistigning på sin leilighet som vil være prosentvis det samme som for gjennomsnittet av alle leiligheter i Oslo, skriver Obos i en melding.

Gjelder også om prisene synker

Om prisene skulle synke i Oslo, betyr det også at leiligheten vil selges tilbake til Obos med tap.

- Skulle boligprisene falle vil boligprisindeksen fra Eiendom Norge være negativ og kjøpstilbudet fra OBOS vil i så fall være til en lavere kjøpspris. Har markedsprisen falt må andelseier ta et tap på lik linje med andre boligeiere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.