NA24.no

Solgte dame (94) en støvsuger til 11.900 kroner

Runar Gulbrandsen
Runar Gulbrandsen Foto: Anders Johansson (Halden Arbeiderblad)
Sist oppdatert:
- Er det politiet eller markedet som skal bestemme prisen? spør dørselger Runar Gulbrandsen.

Dørselgeren Runar Gulbrandsen (48) solgte den 94 år gamle damen en støvsuger til 11.900 kroner. Nå har Fredrikstad tingrett dømt ham til 14 dager fengsel og en bot på 9.600 kroner. I tillegg må mannen betale tilbake de 11.900 kronene han tok som betaling for støvsugeren.

- Er det politiet eller markedet som skal bestemme prisen på varer og tjenester her i landet? spør Gulbrandsen til Nettavisen og legger til.

- Avansen jeg tar er mye lavere enn mange av produktene som i dag blir importert fra Kina.

Gulbrandsen har anket dommen og håper nå at lagmannsretten vil se saken annerledes. Han mener at han ikke har lurt den gamle damen.

- Hun var helt oppegående da jeg solgte henne støvsugeren. Det er ikke alder som er avgjørende for om du får kjøpt støvsuger av meg. Hvis almenntilstanden hennes hadde vært dårlig, så hadde hun ikke fått kjøpt støvsuger, men hun var frisk og oppegående og trengte en støvsuger. Når hun ville kjøpe, så sier jo ikke jeg nei til det, sier Gulbrandsen.

Les også disse sakene:

Importpris 800 kroner
Det var i november 2011 at Gulbrandsen kom på døra til den 94 år gamle damen i Fredrikstad.

Han hadde blitt sluppet inn i oppgangen av en annen beboer. Kvinnen trengte en ny støvsuger og slapp mannen inn.

Hjemme i stua til kvinnen demonstrerte mannen en støvsuger av typen American Lincoln Proffi 1. Støvsugerselgeren hadde betalt 1875 kroner for støvsugeren. Denne typen importeres til Norge for under 800 kroner og har, i følge American Lincoln Norge AS, en veiledende utsalgspris på 3219 kroner inkludert moms.

Støvsugeren selges vanligvis til byråer, bedrifter og det offentlige, og er ikke ment for privatmarkedet.

Gulbrandsen er den eneste som har solgt denne støvsugeren til privatpersoner, og han mener derfor at han står helt fritt til å se hvilken pris markedet er villig til å gi for den.

- Etter at jeg demonstrerte støvsugeren så fikk hun et kjøpstilbud og hun sto fritt til å si ja eller nei til det tilbudet. Hun kunne også ha hevet kjøpet på vanlig måte etter 14 dager, sier Gulbrandsen. Istedenfor leverte kvinnen altså en anmeldelse på selgeren.

Bøtlagt tidligere
Tre ganger tidligere har 48-åringen fra Halden solgt støvsugere til overpris til eldre damer. 19. mars 2010 vedtok han et forlegg for ved tre tilfeller i 2008 og 2009 å ha solgt støvsugere til overpris.

Boten han fikk i 2010 mener Gulbrandsen ikke kan sammenlignes med denne saken. Da ble han dømt for å ha solgt en støvsuger langt dyrere enn det man fikk kjøpt den for i butikken.

- Det ble for dumt. Det skjønner jeg, og jeg aksepterte den bota, sier Gulbrandsen. Denne gangen derimot hadde han valgt en støvsuger som det ikke er mulig å kjøpe i butikken. Han mener derfor at han står fritt til å prøve ut hva den er verdt i markedet.

«Grov overpris for støvsugeren»
Fredrikstad tingrett har derimot kommet til en annen konklusjon enn Gulbrandsen.

Runar Gulbrandsen

«Retten har imidlertid i dette tilfellet kommet til at det er hevet over enhver rimelig tvil at det tatt en grov overpris for støvsugeren og at støvsugeren ikke er i nærheten av å være verd det avtalte vederlag. Det er ikke vist til noen egenskaper ved støvsugeren som rettferdiggjør at denne skal være så høyt priset. Prisen er hele seks ganger innkjøpskostnadene, og nesten fire ganger det NN (vitnet fra American Lincoln Norge AS red.anm.) har angitt å være veiledende pris.»

Tingretten mener at 48-åringen bevisst lurte kvinnen.

«At Guldbrandsen nå på ny skal straffes for bedrageri begått på tilnærmet identisk måte gjør etter rettens syn at det må reageres strengere enn kun med bot. Det vises også til den gjentagende utnyttelsen av eldre mennesker virker skjerpende på straffen. Retten finner derfor at det må utmåles en betinget fengselsstraff» står det i dommen.

- Han fikk en betinget dom, så hvis han gjør dette en gang til så ligger det i sakens natur at han da har gjort en ny straffbar handling av samme art og derfor bør få en ubetinget fengselsstraff. Vi håper nå at han innser alvoret, sier politiadvokat Nancy Aaby ved Fredrikstad politidistrikt til Nettavisen.

Gulbrandsen håper derimot at siste ord ikke er sagt i saken. Gulbrandsen sier at han har jobbet som støvsugerselger i en årrekke og har mange fornøyde kunder som kjøper på nytt.

- Dette var ikke snakk om lureri, sier han.

Har du tips om lignende saker så ta kontakt med Nettavisen her.

Les også disse sakene:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere