*Nettavisen* Økonomi.

Solgte «dritt» og «oppkast» til blodpris

Foto: (Scanpix)

En uheldig e-postveksling skaper problemer for UBS.

11.09.09 22:32

Under en pågående svindelrettssak rettet mot den sveitsiske investeringsbanken UBS er det kommet frem noen mildt sagt uheldige e-postvekslinger. Det melder Bloomberg News.

NA24 - din næringslivsavis

UBS solgte såkalte «Collateralized Debt Obligations», eller CDOer for 40,5 millioner dollar (240,17 millioner kroner) til Pursuit i perioden juli-oktober 2008.

En CDO er en obligasjon fremsatt av en samling gjeld. Instrumentet blir blant annet brukt for å selge pakker av private boliglån som investeringsobjekt, og produktet har mistet enormt mye popularitet ettersom subprimekrisen rullet ut.

«Oppkast» og «dritt»
Sakens kjerne er at Pursuit mener UBS var fullt klar over at boliglånene de solgte dem var pill råtne, selv om de så sikre ut på papiret. For å underbygge dette er det gravd opp interne e-poster som refererer til de gjeldende verdipapirene som «oppkast» og «dritt».

- OK, har vi fremdeles dette oppkastet, lyder en av meldingene med referanse til CDOene, i forkant av en deal.

Føyer seg inn i rekken
Dette er ikke første gangen uheldige e-postvekslinger har skapt problemer. For eksempel kom det frem mange under høringen av kredittrangeringsbyråene.

- La oss håpe at vi alle er rike og pensjonerte før dette korthuset faller sammen, lød budskapet i en av e-postene mellom to analytikere i S&P.

Les mer: - Vi solgte sjelen for høye inntekter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.