*Nettavisen* Økonomi.

Solgte for 800 mill. til korrupsjonsversting

Walter Qvam er konsernsjef i Kongsberg Gruppen. Han ble utnevnt i stillingen i 2008, altså etter at kontraktene i Romania ble inngått.

Walter Qvam er konsernsjef i Kongsberg Gruppen. Han ble utnevnt i stillingen i 2008, altså etter at kontraktene i Romania ble inngått. Foto: Linn Cathrin Olsen (NTB scanpix)

Kongsberg Gruppen inngikk store avtaler med rumenske myndigheter.

Tirsdag kom nyheten om at Økokrim har tatt ut siktelse mot Kongsberg Gruppen med påstand om korrupsjon.

Siktelsen omhandler påstander om korrupsjon i tilknytning til leveranser av kommunikasjonsutstyr til Romania i perioden 1999-2008.

Les mer: Norsk kjempe siktet for korrupsjon

I denne perioden inngikk Kongsberg Defence Communications (KDC) en rekke betydelige avtaler med rumenske myndigheter.

- Befester Kongsbergs posisjon
Samlet ble det inngått avtaler for flere hundre millioner kroner.

I august 2002 meddelte selskapet til markedet at de hadde inngått en kontrakt på cirka 120 millioner kroner med Det rumenske utenriksdepartement om leveranse av sikkert kommunikasjonsutstyr.

Utstyret skulle knytte de ulike rumenske utenlandsstasjonene sammen med Departementets kontor i Bucuresti på en sikkerhetsmessig forsvarlig måte.

Sikkerheten av kommunikasjonen ble sikret gjennom avansert kryptering (koding) av informasjonen som sendes. Dette ble betegnet som et av KDCs spesial-kompetanseområder. Systemene til Romania er videreutviklet fra tilsvarende utstyr levert til andre land.

Så i september året etter ga selskapet markedet beskjed om at de hadde fått forlenget kontrakten med Romania. Verdien ble estimert til rundt 300 millioner kroner.

- Denne kontrakten befester Kongsbergs posisjon. Inkludert denne kontrakten har KDC i løpet av de tre siste årene signert kontrakter i Romania for mer enn 800 millioner kroner, sa Bjørn Wiggo Bjune, daværende president i KDC, i en melding.

Bjørn Wiggo Bjune vil ikke svare på Nettavisen NA24s spørsmål.

Korrupsjonen blomstret
Etter fallet til diktatoren Nicolae Ceausescu i 1989 blomstret korrupsjonen i Romania.

I 2002 plasserte Transparency International Romania som det mest korrupte landet av aspirerende EU-land.

Så i 2004 slo Amnesty International fast at for lite hadde blitt gjort for å rydde opp i landets betydelige korrupsjonsproblemer.

I perioden 2000-2004, som også var da den norske kjempen fikk innvilget de store kontraktene, var det Dan Mircea Geoană som var Romanias utenriksminister.

I forbindelse med Romanias EU-søknad uttalte han at en generell oppfattelse var at Romania var for fattig og hadde for mange problemer.

I 2009 ble det rapport at Geoană var vinneren av presidentvalget, men at
motkandidaten Traian Basescu stakk av med seieren grunnet bestikkelser.

Norsk kjempe
Grunnlaget for dagens industrikonsern ble dannet i 1987 som Norsk Forsvarsteknologi (NFT).

Målet var å fortsette produksjonen av våpen på Kongsberg Våpenfabrikk, etter at det statlige selskapet gikk konkurs.

Dagens kjempe er et internasjonalt, kunnskapsbasert konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger til kunder innen olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart.

Konsernet har cirka 7.500 medarbeidere i mer enn 25 land og hadde i 2013 driftsinntekter på 16,323 milliarder kroner.

Desidert største eier er staten gjennom Nærings- og fiskeridepartementet som eier 50 prosent av aksjene. Folketrygdfondet er også en storaksjonær med 6,41 prosent.

Markedsverdien er på vel 16 milliarder kroner, og aksjen faller med 2,56 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 0,84 prosent.

Det vil bli avholdt pressekonferanse klokken 18:00 i Vika Atrium i Oslo. Kongsberg Gruppen ønsker ikke å uttale seg før denne.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.