Solgte kunst for ti mill.

Folk strømmet til og kjøpte kunst for millioner. - Ikke bare rikmannskunst, sier galleristen.

31.10.06 16:08

- De fleste kjøper fordi det er fantastiske arbeider og de ønsker å ha dem på veggen, sier Sigmund S. Bakken, daglig leder på Galleri Trafo i Asker, til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Verkene til den britiske superkunstneren Damien Hirst har gått som varmt hvetebrød i Galleri Trafo i Asker. Galleriet har solgt Hirst-kunst for nesten ti millioner kroner på bare noen få dager.

Vår tids Warhol
- Damien Hirst ble ifjor kåret til den kunstneren i verden med mest innflytelse av Art Review. Han blir omfavnet på samme måte som Andy Warhol, så at interessen er stor er ikke overraskende, sier Bakken.

For første gang i Norge arrangeres det en utstilling der man kan kjøper arbeidene til den britiske superkjendis-kunstneren. Galleri Trafo i Asker startet opp i slutten av august og har fått en pangstart med denne utstillingen.

- Det er en fantastisk start for galleriet. Det er begynnelsen på et flott samarbeid mellom Paul Stolper og oss - og det åpner dørene for oss videre, sier Bakken.

Kan takke A-ha
Bakken kan takke A-has Magne Furuholmen for å ha Norges første salgutstilling med Hirst. Furuholmen skaffet kontakten med Stolper, som er en av få med tilgang til Hirst.

Flere hundre har valfartet til Asker for å dra på utstilling, ifølge Asker og Bærums Budstikke. Allerede på torsdag fikk de mest kjøpesterke kunstelskerne anledning til å se nærmere på Damien Hirsts «New Religion». På lørdag fikk hvermannsen samme mulighet. Bakken ønsker ikke å si noe om hvilke samlere som har sikret seg noe med Hirsts signatur.

- Hirst for alle
- Det vil jeg ikke svare på. Vi har solgt veldig godt til alle typer folk. Det er et sjenerøst prosjekt fra Hirst igrunnen, der han har laget grafikken tilgjengelig for oss vanlige mennesker. Den begynner på 26.000 kroner, det er ikke stort mer enn det norske kunstnere oppnår. I tillegg har han signert postere som selges til 1500 kroner, forteller Bakken.

Det finnes til sammen 13 kister som hver koster fire millioner kroner. Det er kjent at Astrup Fearnley har sikret seg mer Damien Hirst, men ikke om samleren har kjøpt hele kisten. Innholdet i kisten er også laget opp i flere eksemplarer, enkelte av de grafiske trykkene finnes i 80 kopier. Astrup Fearnley disponerer allerede blant annet «Mother and child divided», som er oppdelte kyr på formalin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.