*Nettavisen* Økonomi.

Solheim toner ned fredshåp

-Tilliten må bygges fra null, sier utviklingsminister og fredsforhandler Erik Solheim i forkant av fredssamtalene om Sri Lanka i Genève i dag.

22.02.06 09:42

Osndag møter lederne for tamiltigrene for første gang representanter for den nye regjeringen i Colombo siden president Mahinda Rajapakse tok over i fjor høst.

Over to dager skal de diskutere hvordan våpenhvileavtalen skal styrkes og hvordan de skal komme nærmere konkrete fredsforhandlinger. Men det to dager lange møtet i Genève blir først og fremst et bli-kjent-møte, mener utviklingsminister og fredsmekler Erik Solheim.

- Det er første gang disse partene møtes. De kjenner ikke hverandre, og har ingen tillit til hverandre i utgangspunktet. Tillit må bygges over tid, sier Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

Regjeringsdelegasjonen ledes av helseminister Nimal Siripala de Silva. Tamildelegasjonen ledes av forhandlingslederen Anton Balasingham og tamiltigrenes politiske leder S. P. Thamilchelvan. Fra norsk side deltar både Erik Solheim og tildigere statssekretær i Bondevik-regjeringen, Vidar Helgesen.

Forventninger
Det er ikke forventet noe gjennombrudd under møtene i Genève. Erik Solheim håper først og fremst at partene blir bedre kjent med hverandre, og at de blir enige om nye møter.

- Forventningene mine er at de bygger tillit opp fra ingenting til et visst nivå, og så møtes igjen, sier Solheim.

Samtidig er det viktig at det blir enighet om å styrke våpenhvileavtalen som ble inngått med norsk bistand i 2002, understreker han. Solheim peker på at det nordiske observatørkorpset på Sri Lanka kan bli styrket, og at partene forplikter seg til å overholde punktene i våpenhvileavtalen strengere.

-Til syvende og sist er det kommet klare signaler fra begge sider at de forventer å respektere våpenhvilen, sier Solheim.

Trakk seg
Observatørkorpset SLMM (Sri Lankan Monitoring Mission) består av vel 60 ubevæpnede observatører fra de hordiske landene. Observatørene har bare små muligheter til å overvåke hele konfliktområdet i nord og nordøst. Onsdag kom det melding om at flere soldater i regjeringsuniformer hadde angrepet en av tamilenes kontrollposter nordøst på øya. En person skal være drept i angrepet. Solheim ønsker ikke å kommentere episoden.

Tirsdag ble det kjent at nordmannen Hagrup Haukland trekker seg som leder for observatørkorpset til fordel for svensken Ulf Henricsson. Haukland har deltatt i styrken siden våpenhvileavtalen ble forhandlet fram i 2002. Avgangen var varslet allerede under Erik Solheims besøk på Sri Lanka i januar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag