Solhjell-spark til Giske

Foto: Aas, Erlend (Scanpix)

- Det er et behov for å stramme inn sjefslønningene.

15.10.12 16:57

KONGENS GATE 8 (NA24): Settestatsråd Bård Vegar Solhjell inviterte mandag til pressekonferanse i Nærings- og handelsdepartementets lokaler vedrørende Entra-saken.

Her kommer det frem at kun styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland forblir i styret. Ida Helliesen, Ottar Brage Guttelvik og Ketil Fjerdingen, trer alle ut av styret.

De nye styremedlemmene blir Arthur Sletteberg, Ingrid Tjøsvold og Kjell Bjordal.

- Kompensesjonen skal ligge klart innenfor statens retningslinjer. Det er protokollført, sier Bård Vegar Solhjell.

Foto: Paul Weaver

- Du sier at lønnen til administrerende direktør ikke skal være lønnsdrivende, men konkurransedyktig. Sjefslønnen i Norwegian Property inkludert bonuser og alt ligger på nesten 5,5 millioner kroner. Hvordan kan da en lønn på fire millioner kroner være for høy?

- Jeg kommer ikke til å fastsette lønna og det fins helt sikkert mange måter å se dette på. Det som er viktig er at styret er inneforstått med at statens lønnspolitikk skal følges opp av dem, sier Solhjell til Nettavisen NA24.

- Det er jo et spark til Giske. Under hans ministerperiode økte lønnen til tidligere administrerende direktør til rundt 6,5 millioner kroner og han fortokk seg ingenting?

- Staten har en lønnspolitikk som er blitt strammet opp flere ganger, senest i vinter. Trond Giske har varslet om at han vil følge dette opp videre. Det er det behov og det er bakgrunnen for hvorfor jeg har gjort dette her nå, sier Solhjell.

- Fins det noe statsregulativ for fallskjermer?

- Fins det noe statsregulativ for fallskjermer?

- Nå forstod jeg ikke spørsmålet.

- Den nylig ansatte administrerende direktøren i Entra. Han er jo ikke der om en måned?

- Ha, ha. Ikke har jeg vurdert det og det er heller ikke innenfor min kompetanse i den sammenhengen.

- Tormod Hermansen sa til Nettavisen NA24 at en styreleder med en snev av innsikt ville tatt sin hatt og gått. Mener du at en person med så stor erfaring som Hermansen har, tar så feil?

- Jeg har sett mange meninger fra både innkompetente og kompetente mennesker. Det som skiller meg fra dem, er at jeg har hatt muligheten til å sette meg ordentlig inn i saken. Derfor mener jeg at det var riktig å beholde styreleder Siri Hatlen og nestleder Martin Mæland, sier Solhjell.

- Det har jo vært en konflikt her. Hadde det ikke vært bedre å hive hele styret slik at man kunne begynt forfra igjen?

- Styreleder og nestleder har ledet styret på en korrekt og kompetent måte. De har gjort en bra jobb og jeg har tillitt til at de kan fortsette. Samtidig var det åpenbare behov for å gjøre litt uskiftninger, og det har jeg nå gjort, avslutter Solhjell.

Ble ansatt uten at det var tema
Vedtak om ansettelse av ny toppsjef sto ikke på dagsordenen da Entra-styret møttes i september. Likevel ble Rune Olsø ansatt som ny sjef.

Det var satt i gang en prosess med fire aktuelle kandidater til jobben som toppsjef da styret i Entra møttes i Trondheim 26. september, ifølge Adresseavisen.

Ansettelsen av en ny sjef skulle skje etter en grundig prosess gjennom høsten, var planen, og ansettelsesprosessen var ført opp som en orienteringssak i forkant av møtet.

Styremøtet ble innledet ved at styreleder Siri Hatlen spurte om noen hadde bemerkninger til dagsordenen, ifølge avisen. Det var det, og et flertall på fire mot tre ville at de skulle bestemme hvem som skulle ansettes som ny toppsjef der og da. Flertallet foreslo RuneOlsø som sjef.

Mindretallet ønsket ifølge Adresseavisen ikke å ansette tidligere Olsø, fordi de tre styremedlemmene mente andre kandidater var bedre kvalifisert for jobben.

Ifølge Adresseavisen skal mindretallet, styreleder Siri Hatlen, nestleder Martin Mæland og styremedlem Ida Helliesen, i praksis ha gitt næringsdepartementet et ultimatum og bedt dem velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret.

- Det er styrets oppgave å ansette administrerende direktør, sier Bård Vegar Solhjell.

- Enhver styreleder med litt selvinnsikt ville gått
Næringslivstopp Tormod Hermansen er klar i sin tale.

Han levner ikke styreleder i Entra, Siri Hatlen, som nå får fortsette mye ære for sin håndtering av ansettelsen av konsernsjef Rune Olsø.

- Enhver styreleder med litt selvinnsikt ville tatt sin hatt og gått, når hun ble nedstemt av sitt eget styret i en sak av slik karakter som Entra-saken er, sa Hermansen nylig til Nettavisen NA24.

Foto: Junge, Heiko

- En slik mistillit internt fra et flertall i sitt eget styre, burde hun ikke kunne leve med, sa han.

Tormod Hermansen peker på at dette ikke er første gang Hatlen har befunnet seg i hardt vær.

- Det er jo ikke første gang det blåser rundt denne styrelederen. Hun føler vel kanskje at en ny situasjon hvor hun kaster kortene, ikke vil være bra for hennes videre karriere som styreproff, men høy integritet vitner det ikke om, sa Hermansen.

Les mer: - Enhver med litt selvinnsikt ville tatt sin hatt og gått

- Bytt hele styret
Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener at Solhjell burde kvitte seg med hele styret.

- Mye tyder på at den reelle konflikten i den statlige eiendomsgiganten handler om den planlagte børsnoteringen, og at støyen om kameraderi og millionlønn er spillfekteri, skriver Stavrum.

- Et flertall i styret har ansatt Rune Olsø som ny konsernsjef. Han har vært en kompetent direktør i Entra i syv år, og har fungert som toppsjef i selskapet det siste halvåret

Han sier at en statsråd ikke kan sette strek over dette.

- Det betyr et helt nytt styre, mener Stavrum.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Spark hele Entra-styret

Konklusjon om «inhabilitet»
I april ba statsråd Trond Giske lovavdelingen i justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i det statlige selskapet Entra.

Dette var i forbindelse med at daværende Ap-topp Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef.

Lovavdelingen konkluderte med at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra på generelt grunnlag, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø.

Giskes inhabilitet i slike spørsmål ble meddelt styret i Entra.

Bård Vegar Solhjell ble utnevnt til settestatsråd fordi næringsminister Trond Giske, som forvalter det statlige eierskapet, er nær personlig venn av den nye Entra-sjefen.

De nye styremedlemmene
* Arthur Sletteberg, nylig sluttet som konserndirektør i Ferd AS. Tidligere finansdirektør i Oslo Pensjonsforsikring og investeringsdirektør i Storebrand Kapitalforvaltning. Medlem av representantskapet og valgkomiteen i DNB ASA og leder av investeringskomiteen i Norfund.

* Ingrid Tjøsvold, nylig sluttet som leder for Rieber & Søns norske virksomhet. Tidligere administrerende direktør i Mesta Drift AS. Har vært salgsdirektør i Hansa bryggerier og daglig leder av NOTAR i Bergen.

* Kjell Bjordal, COO for Fish Feed, Cermaq ASA og administrerende direktør i EWOS Group. Han har ledelseserfaring fra NorAqua, Glamox, bl.a. som CFO og CEO.

Fakta om Entra Eiendom
* Norsk statlig eiendomsselskap. Eierskapet utøves og forvaltes av Nærings- og handelsdepartementet.
* Etablert 1. juli 2000.
* Entra har hovedkontor i Oslo, og er inndelt i regionene Oslo-Sentrum, Stor-Oslo, Sør – og Vestlandet og Midt-Norge.
* Styret består av fem eksterne medlemmer og to representanter valgt av ansatte.
* Siri Hatlen er styreleder fra mai 2012.
* Administrerende direktør fra september 2012 er Rune Olsø.
* Konsernet har rundt 175 ansatte.
* Selskapet er blant landets største eiendomsselskaper, med en total eiendomsportefølje på 1 214 181 kvadratmeter ved årsskiftet. Markedsverdien på denne porteføljen var 23,1 milliarder kroner.

(Kilde: Entra) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.