NA24.no

Solid børsinnspurt

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Pen avslutning på nervøs børsdag.

Etter to tunge dager fikk Oslo Børs sakte, men sikkert luft under vingene onsdag.

Hovedindeksen endte dagen med en oppgang på 1,62 prosent til 299,81 poeng.

Fremgangen satte fart på slutten av dagen, drevet av internasjonal markedsoppgang.

SAS i fokus
Uken er preget av hektisk resultatrapportering, og flyselskapet SAS så lenge ut til å få en etterlengtet børsopptur.

Til tross for milliardtap, viser tallene at selskapet leverer bedre enn analytikerne hadde sett for seg. Underskudd etter andre kvartal endte på 1.039 millioner svenske kroner. I samme periode året før hadde selskapet et overskudd på 123 millioner kroner. Imidlertid er resultatet bedre enn ventet. Ifølge analytikerestimater innhentet av SME Direkt var det ventet et resultat før skatt på minus 1.397 millioner kroner.

SAS sliter med voldsom overkapasitet, men ser nå ut til å være i rute med spareprogrammet om å årlige besparelser på 4,5 milliarder svenske kroner. I dag lanserte dessuten konsernet ytterligere kostnadsbesparende tiltak på 2 milliarder kroner. Det betyr at ytterligere 14 flymaskiner skal tas ut av drift. Dette betyr også at 1.000 til 1.500 personer må forlate selskaper.

SAS-aksjen var på det meste opp nærmere 9 prosent, men til slutt landet flyselskapet med en oppgang på 0,32 prosent.

Oljeoppgang
Oljeprisene steg mot slutten av dagen, til tross for større oppgang i de amerikanske oljelagrene enn ventet .

Et fat nordsjøolje med septemberlevering ble i ettermiddag omsatt for 73,42 dollar fatet. Det er en oppgang på 1,32 prosent.

StatoilHydro endte dagen opp 1,55 prosent til 132,64 kroner.

Orkla stiger
Industriselskapet Orkla var også ute med tall i morgentimene. Selskapets driftsresultat før avskrivninger endte på svake 334 millioner kroner i andre kvartal, sammenlignet med 1.187 millioner samme kvartal i fjor. Driftsinntektene ble på 13,7 milliarder kroner som er ned fra 16,9 milliarder i samme kvartal i fjor.

- En viktig årsak til nedgangen er kraftig redusert etterspørsel for Sapa i flere markeder, ikke minst innen bil- og bygningsindustrien. Volumfallet har vært omkring 35 prosent sammenlignet med fjoråret. Likevel leverer Orkla Aluminium Solutions (Sapa) i henhold til målsetting både for kostnader og kontantstrøm, heter det.

Resultat før skatt i andre kvartal endte på 282 millioner kroner i andre kvartal, mot hele 2,5 milliarder kroner i fjor. Den netto rentebærende gjeld er rundt på samme nivå som ved årsskiftet, og egenkapitalprosenten har økt til 50 prosent.

Aksjen steg 1,51 prosent til 49,17 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere