*Nettavisen* Økonomi.

Solid opptur i USA

Børsene i USA åpner kraftig opp tirsdag.

01.04.08 16:22

Finansaksjene stiger voldsomt i den amerikanske handelen. Investorene er villig til å spytte penger inn i bankene, det skaper lettelse på Wall Street.

NA24 - din næringslivsavis

Industriindeksen Dow Jones stiger 1,23 prosent til 12.414,17 poeng. Nasdaq-indeksen stiger 1,50 prosent til 2.313.,31 poeng, mens den brede S&P 500-indeksen stiger 1,27 prosent til 1.339,44 poeng.

Bank i skuddet
Lehman Brothers har sikret seg fire milliarder dollar i frisk kapital. Det opplyser selskapet i en pressemelding. Det er 1 milliard dollar mer enn hva selskapet opplyste sent mandag kveld, og skyldes stor interesse for investorene. Emisjonen skjer i form av 4 millioner konvertible foretrukne aksjer (preferred) med en tegningskurs på 1.000 dollar per aksje.

De konvertible verdipapirene er priset med et utbytte på 7,25 prosent og kan konverteres til aksjer med kurs 49,87 dollar. Det er en premie på 32,49 prosent i forhold til sluttkursen mandag. Investeringsbanken har vært utsatt for rykter knyttet til svært svekket likviditet, og at de kunne havne i samme problemer som Bear Stearns. Dette har imidlertid Lehman Brothers avvist. Aksjekursen stiger nærmere ti prosent.

Det er også stor interesse for emisjonen i den sveitsiske storbanken UBS. Etter å ha lagt frem et tap på over 12 milliarder dollar i første kvartal etter nedskrivninger på over 19 milliarder dollar, skal den største banken i Europa hente frisk kapital. Totalt skal UBS ha 15 milliarder dollar i frisk kapital og dette skjer like etter at de hentet inn 13 milliarder dollar fra investorer i Singapore og Midtøsten.

Makro over forventningene
Innkjøpssjefene i industrisektoren i USA har lav tiltro til utviklingen i den amerikanske økonomien, men målingen viser en positiv tendens. ISM-indeksen endte på 48,6, mens tilsvarende målinger i februar endte på 48,3. Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang. Økonomene hadde ventet at denne ville havne på 48 i mars, ifølge Bloomberg News. Stabiliteten i innkjøpssjefindeksen ISM er et signal om at resesjonen kan bli mild, sier økonomer ifølge Marketwatch.

Forbruket i byggenæringen falt 0,3 prosent i februar. Det opplyser det amerikanske handelsdepartementet tirsdag. Det er femte måned på rad med nedgang og kommer samtidig med at boligmarkedet har falt kraftig. Øvrig privat næringsliv viser også svakheter. Økonomene ventet at byggeinvesteringene ville falle med 1,1 prosent i februar. Det viser en oversikt fra Bloomberg News. Samtidig ble tilsvarende statistikk for januar revidert opp til et fall på 1 prosent fra et fall på opprinnelig meldte 1,7 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag