*Nettavisen* Økonomi.

Solid opptur i USA

Flere positive kvartalsrapporter og steke tall for ordreinngangen til amerikanske bedrifter sendte USA-børsene markant opp torsdag.

26.01.06 22:42

HOUSTON (NA24): De ledende aksjeindeksene steg torsdag nær en prosent, og skrekken etter det kraftige børsfallet sist fredag er i stor grad borte. Nervemedisinen er primært gode kvartalsrapporter, men også sterke makrotall.

I dag kom blant andre teleselskapet AT&T og maskinprodusenten Caterpillar med kvartalstall, som var bra i forhold til forventningene. Tandbergs hovedkonkurrent Polycom steg hele 15 prosent etter å ha kommet med kvartalstall etter børsslutt onsdag.

Men alt er ikke jubel på resultatfronten: General Motors, som er i ferd med å bli forbikjørt av Toyota som verdens største bilfabrikk, la frem fryktelige tall for fjerde kvartal, som ga et underskudd på 4,8 milliarder dollar. Aksjen falt 3 prosent på børsen.

Det kom også sterke tall på makrofronten. Ordreinngangen for varige goder økte 1,3 prosent i desember, mens markedet i snitt hadde ventet 1,0 prosent. Dessuten var det færre søknader om ledighetstrygd enn ventet den siste tiden.

Oljeprisen har den siste tiden svingt mye, og ofte påvirket børsen. I dag steg prisen, etter tre dager med fall. Et fat nordsjøolje for levering i mars koster nå 65,14 dollar, drøyt en dollar mer enn onsdag kveld.

Ellers fikk vi den «hotteste» børsnoteringen på mange på på New York-børsen i dag, og det dreide seg - passende nok - om en restaurantkjede med fokus på meksikansk mat: Chipotle Mexican Grill. Selskapet har stor suksess med kvalitetspreget hurtigmat.

En emisjon ble plassert i går til en kurs langt over forventningene, men selv om kursen var jekket opp på forhånd, doblet aksjen seg på nytt i handel på børsen. Ikke siden de villeste dotcom-dagene har en aksje fått en slik mottagelse i markedet.

Etter børsslutt torsdag kom Microsoft med kvartalstall, som viste økende overskudd og omsetning. Tallene, og utsiktene for inneværende kvartal, ser ut til å være omtrent som ventet.

Nøkkeltall

Dow Jones +0,93% til 10,809.47

Nasdaq +0,99% til 2,283.00

S&P 500 +0,72% til 1,273.83

De viktigste nyhetene får du på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.