NA24.no

Solid sluttspurt på børsen

Foto: Falch, Knut (Scanpix)
Sist oppdatert:
DNO var i vinden. Det var også Kjell Inge Røkke.

Mandag ettermiddag begynte oljeprisen å bevege på seg, og dro Oslo Børs oppover. En ny oppkjøpsbølge er i ferd med å dannes og det gir en sterk utvikling ved børsene i USA og Europa.

NA24 – din næringslivsavis

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,10 prosent til 322,52 poeng, etter at børsdagen startet svært svakt. Omsetningen var ikke all verden. Det er høstferie i deler av landet og samlet ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4,8 milliarder kroner.

Iran provoserer
Prøveoppskytinger av mellomdistanseraketter i Iran provoserer vesten, og får enkelte til å tro på mulighetene for økt geopolitisk risikopremie for oljeprisen. Sammen med en oppløftende utvikling i aksjemarkedene i Europa og USA ga det også opptur i oljemarkedet.

Les mer: Kjøpefest i New York

Kontraktene på råvareolje med levering i november ble sendt opp 1,31 prosent til 65,96 dollar per fat ved råvarebørsen i London.

StatoilHydro steg 1 prosent til 131 kroner.

DNO på nytt i søkelyset
Interessen rundt DNO er fortsatt høy. I helgen var KRG i Oslo for å legge frem sin versjon av det som har skjedd i tilknytning DNO-saken. KRG har sendt Dr. Khaled Salih for å få oversikt over det som har skjedd. Salih er seniorrådgiver for statsministeren i den kurdiske selvstyreregjeringen og har samme rolle for naturressursminister Dr. Ashti A. Hawrami.

Under presentasjonen på pressekonferansen søndag kom KRG med en detaljert oppdatering på sin rolle da DNO solgte 43,9 millioner egne aksjer i oktober i fjor. I fremstillingen til pressen ble det klart at KRG mener at DNO ikke hadde kjennskap til hvem som sto som eier av aksjene før oljeselskapet meldte det i april i år. Salih angrep også Oslo Børs og hvordan børsen har håndtert situasjonen.

Les mer: – Vi har ikke tatt gevinsten og – Veldig synd om DNO forsvinner

Mandag morgen holdt DNO en markedsoppdatering, hvor de la frem hvordan de mener handelen har foregått. Konsernsjef Helge Eide gjentok kritikken DNO har rettet mot Oslo Børs, og mener at konfidensiell informasjon ikke skulle vært lagt frem av børsen. Journalistene som hadde møtt opp på pressekonferansen forsøkte å kjøre Eide på hva DNO visste, men konsernsjefen sto fast på at oljeselskapet ikke visste hvem som var kjøperen.

Les mer: – Vi beklager det som har skjedd

Tror på løsning
Analytiker Trond Omdal i Arctic Securities var også tilstedet under presentasjonene, og han pekte på at informasjonen som kom fra KRG var konstruktiv og at det vil bidra til å oppklare situasjonen. Omdal tror på en positiv løsning for DNO i likhet med Helge Eide.

Les mer: – Bidrar til å klargjøre

Oslo Børs og KRGs møttes mandag for å avklare forholdene rundt DNO-saken. Der la Oslo Børs frem at de ikke har noe utestående med KRG og at de kurdiske selvstyremyndighetene ikke har vært gjenstand for undersøkelser.

Les mer: KRG møtte Oslo Børs

DNO-aksjen steg 10 prosent til 4,73 kroner, og har hatt en sterk utvikling de siste dagene etter at handelen ble gjenopptatt etter to dager med suspensjon. Fortsatt ligger kursen 29 prosent under nivået da aksjen ble suspendert forrige mandag.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Røkke med på kjøpelaget
Dagens suverene vinner ble imidlertid Bjørge. Aksjekursen spratt opp 40,13 prosent til 10,65 kroner etter at det ble kjent at et konsortium med Kjell Inge Røkkes Aker i spissen ønsker å kjøpe selskapet av Oslo Børs.

Sammen med den andre storeieren Camar har Aker gått sammen for å danne selskapet Bokn Invest og har intensjonen om å kjøpe opp alle aksjene i Bjørge. Med seg på laget har de fått HitecVision. Samlet sitter Aker og Camar med 56,7 prosent av aksjene. Bokn Invest er villig til å betale 11 kroner per aksje, og det tilsvarer en premie på 45 prosent sammenlignet med sluttkursen fredag.

Les mer: Røkke vil kjøpe Bjørge

DnB Nor hang etter
Kredittilsynet har hevet forbudet mot å shorte finansaksjer. I fjor innførte tilsynet forbudet for å hindre for store belastninger for bankaksjene. Internasjonalt ble det også innført forbud mot å shorte bank- og finansaksjer da finanskrisen stormet som verst.

Les mer: Nå kan du shorte fritt igjen

Om det er grunnen til at DnB Nor-aksjen gikk i motsatt retning i forhold til Oslo Børs er ikke godt å si, men aksjekursen falt 2,70 prosent til 68,50 kroner. Fredag kunngjorde banken at de vil hente inn 14 milliarder kroner i en emisjon for å styrke kapitalen. Meglerhusene reagerer ulikt på hvordan dette vil slå ut for banken. Signalene om at det kan komme et utbytte snarere enn tidligere antatt blir sett på som positivt, mens avkastningen på aksjekapital vil bli utvannet.

Les mer: Ser ulikt på DnB Nor

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere