NA24.no

Solnedgang til 60 milliarder

Sist oppdatert:
Verdens beste aksje ble banket sønder og sammen.

Soleventyret REC utviklet seg til å bli et mareritt for aksjonærene. Aksjen stupte og milliardene rant ut i superhøyt tempo. Det slo også svært uheldig ut for en vaklende børs.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen endte fredag ned 1,32 prosent til 404,80 poeng. En liten periode var den psykologiske grensen på 400-poeng passert på vei ned.

Den tredje uken i 2008 ble også elendig. Totalt falt hovedindeksen med 7,7 prosent de fem dagene. For året sett under etter er det enda mer dystert. Da har Oslo Børs falt med 17,5 prosent. Frykten råder og grådigheten må vike plass for skremte investorer.

Panisk i REC
REC presterte å skuffe skambankede investorer. Det skulle vise seg å koste dem dyrt.

Siden nyttår er aksjekursen barbert over 42 prosent. Det betyr at nesten 60 milliarder kroner er blåst bort. REC er ikke lenger det tredje største selskapet på Oslo Børs målt i markedsverdi. Nå har de blitt degradert til fjerdeplass, men det er ikke langt unna at de faller uten for topp fem.

Sjokkerte aksjonærer måtte fredag se at aksjekursen stupe 21,87 prosent til 159 kroner. Den enorme nedturen etter at selskapet holdt sin kapitalmarkedsdag. De hadde samlet sammen det som var av analytikere og investorer, men i stedet for jubel ble det ramaskrik. Problemet til REC var det de hadde med seg i bagasjen. I ren spekulasjon rundt at selskapet skulle ha med seg gode nyheter i sin selskapspresentasjon kjøpte enkelte aksjen i forkant for å ta posisjon for eventuelle positive triggere. Det skjedde ikke.

Hagen taper
Aksjekursen fikk rundjuling etter at de melder om marginpress i 2008. Økte kostnader i inneværende år vil ha en kortsiktig effekt på marginene sier REC i sin presentasjon. Det er likevel ikke godt nok for aksjemarkedet. Samtidig har sektoren gjort det elendig i det store børsfallet.

Orklas mektige og rike mann ble også svært skadelidende. Stein Erik Hagen måtte se at papirformuen skrumpet inn med 1,3 milliarder kroner. Orkla er største aksjonær i REC og eier rundt 40 prosent. Dermed gikk børsfallet i REC ut over Orkla-kursen som endte ned 7,07 prosent til 74,90 kroner.

Få lyspunkt
De utenlandske meglerhusene var spredt godt over både kjøper- og selgersiden på Oslo Børs fredag. Det har også vært tendensen de siste dagene. Omsetningsvolumet lå på det samme nivået som de tre siste dagene og nådde 16,8 milliarder kroner i uken siste dag.

Selv om det er svært dystert på børsen fredag, finnes det noen få lyspunkter. StatoilHydro ble sendt opp 1,67 prosent til 146,20 kroner etter at oljeprisen tikker oppover. Ved råvarebørsen steg nordsjøkontraktene med levering i mars til 89,59 dollar fatet.

Telenor og Norsk Hydro var andre aksjer som også fikk et løft. De steg henholdsvis 0,43 prosent til 115,50 kroner og 1,42 prosent til 57,10 kroner.

Bulk til topps
Yara falt 1,38 prosent til 231,75 kroner og har nå falt 7,85 prosent i 2008.

Tørrbulkaksjene fikk et solid løft i takt med stigende frakrater. Ifølge rapporter fra shippingderivatbørsen IMAREX har nedturen i papirmarkedet snudd og ratene er igjen på full fart oppover. Det sendte Golden Ocean opp hele 11,79 prosent til 25,60 kroner. Jinhui Shipping klatret hele 10,84 prosent til 46 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere