NA24.no

Solstikk på børsen

Sist oppdatert:
Solslappe investorer gadd ikke å holde igjen børsraset i Oslo.

Følg børsen her

Det ble en meget svak dag på Oslo Børs onsdag. Hovedindeksen falt hele 1,8 prosent til 489,30 poeng. Dermed er indeksen igjen under det psykologiske nivået på 500-poeng. Handelen på børsen var på under 12 milliarder kroner, noe som er under snittnivået for året så langt. Det gode været over store deler av landet må ta skylden for det.

NA24 - din næringslivsavis

Svake internasjonale børser trakk ned, mens oljeprisen holdt seg sterkt oppe på 70-tallet. Ved børsslutt i Oslo var børsene i London og Frankfurt ned rundt 1 prosent, særlig trukket ned av oppgang i rentemarkedet. En forventet renteoppjustering fra Den europeiske sentralbanken på 0,25 prosentpoeng til 4 prosent, var med på å dra opp markedsrentene. Dermed blir det attraktivt for investorene å gå inn i renteobligasjoner, noe som trekke ned i aksjemarkedet.

Rentefrykten var også med på å dempe børsstarten i USA, noe som trakk Oslo Børs ned på slutten av børsdagen.

Kun 22 av børsens 245 noterte aksjer hadde oppgang onsdag, og listen over taperaksjer var lang som et ond år. Øverst på taperlisten var CanArgo, som falt hele 6,9 prosent til 4,56 kroner. Dette lille oljeselskapet satser på utvinning av olje i republikken Georgia. Selskapets aksjer har vært drevet av rykter rundt oljefunn i Georgia de siste dagene, men så langt har lite nytt materialisert seg.

Ellers var Kjell Inge Røkkes Aker høyt oppe på taperlisten, med et fall på 3,8 prosent til 384 kroner. Dermed fikk Røkke redusert sine børsmilliarder med noen prosenter i løpet av onsdagen.

Det var imidlertid ikke bare Røkke av børsmilliardærene som fikk svi onsdag. Soleventyret REC var ned 2,6 prosent til 191 kroner. Selskapet har Orkla, hvor «Steinrik» Hagen, er en av hovedaksjonærene.

John Fredriksens Seadrill var ned 2,5 prosent, mens tungvekterne Statoil og Telenor falt henholdsvis 1,5 og 2,1 prosent. Telenor ble trukket ned av et generelt svakt klima for teleaksjer i Europa onsdag.

Etter den siste oppgangen på verdensbørsene og på Oslo Børs er investorene usikre på den videre veien videre. Det hjelper heller ikke på at storbanken Morgan Stanley var ute med en advarende finger. NA24 skrev onsdag at Morgan Stanley advarer mot faren for en betydelig korreksjon på de europeiske børsene. Signalene fra de tre viktigste nøkkelindikatorene har ikke vært klarere siden dotcom-boblen sprakk, skriver banken. I modellen til meglergiganten ligger det an til et fall på 14 prosent, men Morgan Stanley advarer mot et langt mer alvorlig fall. Dermed ble krakkspøkelset lokket frem for investorene.

To lyspunkter på Oslo Børs onsdag var billettsystemleverandøren Fara og oljeselskapet Altinex. Førstnevnte meldte om en kontraktsinngåelse i Finland, noe som sendte aksjen opp 3,8 prosent til 2,45 kroner. Et nytt oljefunn dro Altinex-aksjen opp hele 3,8 prosent til 1,93 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere