NA24.no

Solstikk.com

Børsen har fått solstikk. Det er dot.com på nytt.

(NA24-KOMMENTAR): Børsen har kastet seg inn i klimadebatten. Eller rettere sagt: Det som kastes er penger.

Fornybar energi, spesielt alt som har med solceller å gjøre, er så globalt oppvarmet på børsen at man ikke har sett maken siden dotcombølgen på slutten av 1990-tallet.

Man ser nå åpenbare eksempler på feilprising. Min tidligere kollega Trym Riksen, som nå er aksjemegler i DnB NOR Markets og gjestekommentator her i NA24, påpeker et slikt tilfelle i USA.

Der er Cypress Semiconductor hovedeier i Sunpower, som er et solcelleselskap. Basert på Sunpowers børskurs er denne posten verdt rundt 5,6 milliarder dollar.

Det er det samme som markedsverdien av hele Cypress. Kjøper du Cypress får du altså rest-Cypress, som er et betydelig elektronikkselskap, gratis.

Déjà vu
Denne typen utslag har vi ikke sett i aksjemarkedet siden de glade dotcomdager.

Det mest kjente eksemplet var forholdet mellom konglomeratet 3Com og Palm, som lager lommedatamaskiner. Palm ble børsnotert på egenhånd, men 3Com eide 95 prosent av aksjene. På bobletoppen i 2000 var verdien av 3Coms andel av Palm vesentlig høyere enn verdien av hele 3Com. Rest-3Com ble på det verste verdsatt til minus 22 milliarder dollar.

Det kunne ikke vare. Palm-aksjen er i dag verdt mindre enn 1 prosent av nivået fra våren 2000, til tross for at selskapet lever og gjør det noenlunde bra.

I Norge har vi et lignende, men langt mindre ekstremt, tilfelle med Orkla og solcelleselskapet REC, som ex-kollega Riksen også gjerne trekker frem. Orkla eier 40 prosent av REC, som på børsen er verdsatt til 140 milliarder kroner (omtrent 25 ganger årets omsetning). Verdien av Orklas REC-post utgjør nå 56 milliarder kroner av Orklas totale markedsverdi på 101 milliarder kroner.

Det er altså et godt stykke igjen til du får rest-Orkla gratis, men det siste halvåret har REC steget med 65 prosent, Orkla bare med 2 prosent, så børsen setter stadig lavere verdi på Orklas dagligvarer, metaller, kjemikalier og alle de andre aksjepostene konglomeratet sitter på.

Reell revolusjon
I ettertid kan man gjøre flere observasjoner om dotcomboblen. For det første var den basert på en helt reell teknologisk revolusjon, som har fått konsekvenser for kultur, handel, medier og dagligliv de færreste drømte om for ti år siden.

Men det betyr ikke at alle børsselskapene som surfet på bølgen har vært gode investeringer. Palm er bare ett eksempel. Det er vanskelig å plukke vinnerne i en revolusjon.

Det er ikke en gang sikkert at revolusjonsheltene har dukket opp ennå. Google er verdens ubetinget største internettsuksess, med en markedsverdi på 220 milliarder dollar. Men da dotcomboblen nådde toppen var Google en ubetydelig mygg. Selskapet ble ikke børsnotert før i 2004.

Det er all grunn til å merke seg investorenes entusiasme for fornybar energi, men det er ingen grunn til å få solstikk i sin begeistring for enkeltselskaper.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler. Her kan du lese de siste kommentarene:

Rentekutt neste?
Stup, ras og død! Se her!
Verdens rikeste mann
Heller fjell enn fjøs
Har ikke skjønt en dritt
Kjos moser SAS
Uførefiaskoen
Jippi, ny skatterekord!
Murud-straff som fortjent?
Skogen raseres

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere