*Nettavisen* Økonomi.

Solvik-Olsen åpner pengesekken for Nord-Norge

- Vi har gjennomgått innspillene og prioritert tiltak som vil komme næringslivet i nord til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

- Vi har gjennomgått innspillene og prioritert tiltak som vil komme næringslivet i nord til gode, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Pengesekken som skal til Nord-Norge med samferdselsmidler, er klar. Midlene skal kompensere for at den differensierte arbeidsgiveravgiften faller bort.

03.09.14 14:53

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) presenterte listen over ekstrabevilgninger onsdag.

Tiltakene omfatter 70 millioner kroner til å legge dekke på riks- og fylkesveier i 2014. Ellers er det avsatt penger til tunnel på riksvei 77 Tjernfjellet i Nordland, oppgradering av Ofotbanen og Nordlandsbanen, bedret framkommelighet på E6 Kvænangfjellet vinterstid samt breddeutvidelse og utdyping av farleden i Hammerfest og Tana.

En rekke bruer og flaskehalser skal også utbedres i de tre nordligste fylkene.

Var imot
Grepet er del av en politisk tiltakspakke som i noen grad er ment å kompensere for bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift.

- Vi er imot den omleggingen EU har besluttet om differensiert arbeidsgiveravgift, der noen sektorer må tas ut av ordningen. Men vi bruker muligheten til å ruste Nord-Norge og skape grobunn for enda sterkere vekst, sier Sanner.

Statsrådene har fått innspill fra nordnorsk næringsliv og nordnorske politikere om hvilke infrastrukturtiltak som bør prioriteres.

- Vi har gjennomgått innspillene og prioritert tiltak som vil komme næringslivet i nord til gode. Disse tiltakene kommer på toppen av regjeringens øvrige satsing på samferdselsområdet, sier Solvik-Olsen.

Kritikk
Da saken var oppe for Stortinget før sommeren, ble regjeringen bedt om å gjøre et nytt forsøk på å overtale Brussel til å tillate differensiert arbeidsgiveravgift i transportsektoren.

Næringslivet har påpekt at tiltak fra regjeringen uansett ikke vil være like treffsikre som den differensierte arbeidsgiveravgiften.

- Å kompensere for bortfallet av differensiert arbeidsgiveravgift er ikke lett. Mye av det som er kommet, er bra, men vi ønsker mer direkte kompensasjon til bedriftene som er rammet, sa næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk i NHO til NTB under en åpen høring om saken i juni.

NHO ba regjeringen gå en ny runde med Brussel for å utvide de såkalte sektorunntakene. I praksis vil dette bety at bedrifter innen flere bransjer enn tidligere forutsatt får betale en lavere sats på arbeidsgiveravgiften. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.