NA24.no

Solvik-Olsen vil ha enklere regler for flypassasjerer

Foto: Olav Heggøl/Fotovisjon (Samferdselsdepartementet)
Sist oppdatert:
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil forenkle reglene for fortolling av flybagasje.

Han vil ha slutt på at reisende fra utlandet må sjekke inn bagasjen på nytt når de skal fly videre i Norge.

- Vi må forsikre oss om at vi tar alle nødvendige hensyn til for eksempel en forsvarlig tollbehandling. Men jeg kan si at dette er en sak som vi absolutt må få løst, sier Solvik-Olsen til Aftenposten ifølge NTB.

Den ferske samferdselsministeren sier han akter å gjennomføre forenklingen som en arbeidsgruppe med representanter fra Avinor, politi, Tollvesenet, flyselskaper og Mattilsynet har bedt om.

Den rødgrønne regjeringen lovte å få i gang prøveprosjektet, men det skjedde ikke. Nå sier Solvik-Olsen at saken er viktig for den nye regjeringen og at den over nyttår vil kunne gi grønt lys for å sette i gang forenklingen som de fleste andre land i Europa har hatt lenge.

Forenklingen innebærer at bagasjen blir sjekket inn på avreisestedet i utlandet. Ved ankomst i Oslo blir bagasjen tollklarert i en prosess som er skjult for de reisende som skal videre med nye fly. De får først gjensyn med bagasjen på sitt endelige bestemmelsessted.

Direktør Torbjørn Lothe i bransjeorganisasjonen NHO Luftfart sier saken kan fremstå som ubetydelig for utenforstående, men at den har stor betydning for flyselskapenes konkurransesituasjon. Han viser til at norske flyselskaper anslår at en forenkling vil gi flyselskapene en inntektsvekst på inntil 2 milliarder kroner i løpet av fem år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere