*Nettavisen* Økonomi.

Somler bort 140 millioner

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Påstått trenering fra forsvarssjef Sverre Diesen er i ferd med å sette over styr 140 millioner kroner, som er brukt på å planlegge et nytt datasystem.

05.01.06 07:46

Program Golf var klar til å innføre det nye datasystemet allerede i oktober 2004, men ingenting har skjedd. Forprosjektet til 140 millioner kroner blir mindre verdt for hver dag som går, og kan vise seg å være helt bortkastet.

I tillegg til de 140 millionene taper Forsvaret rundt 2 millioner kroner hver uke på grunn av forsinkelser.

- Hvor mye penger som går tapt, er det ikke mulig å svare konkret på, men vi har tidsstyrte kostnader hver måned på husleie, strøm og lønn. Jo lenger prosjektet trekker ut, desto dyrere blir det, sier sjef for Program Golf, Jon Rikter-Svendsen, som anslår at bare disse kostnadene beløper seg til rundt 90 millioner kroner i året.

Ingen milliardinnsparing
Forsvarsledelsen har ingen beregninger på hva forsinkelsen koster.

- Dette er tall som vi ikke kan gå god for eller kommentere konkret, men når det er sagt, er personell og ressurser fra program Golf blitt benyttet til andre oppgaver utenfor prosjektet i påvente av en videre beslutning om innretningen av programmet, sier forsvarssjef Sverre Diesen.

TV 2 Nettavisen har tidligere skrevet at ansatte i hopetall forlater Golf på grunn av rotet. Rikter-Svendsen bekrefter at det vil komme til å koste Forsvaret dyrt å hente inn ny kompetanse og kunnskap igjen.

Og innsparingen på en milliard kroner som skulle komme fra sommeren 2007 kan Forsvaret se langt etter. Ambisjonene er nå mye lavere.

Sterk motstand
I forprosjektet fra oktober 2004 er det anslått at innføringen av det nye systemet ville koste nærmere en milliard kroner, men samtidig spare Forsvaret for det samme beløpet hvert eneste år.

Sterk motstand og intern frykt for å sette i gang et så dyrt prosjekt etter milliardsprekken i 2004, var det som først som hindret Golf i å iverksette planene - som paradoksalt nok skulle gi Forsvaret nettopp en sårt tiltrengt bedre økonomistyring.

Motstanden mot Golf ble ikke noe mindre da Sverre Diesen overtok som Forsvarssjef 1. april i fjor.

Fem utvalg
Golf brukte ni måneder på å utrede det nye datasystemet. Men etter at forsvarsledelsen og departementet hadde svidd av 140 millioner kroner på et forprosjekt, nedsatte Diesen det ene utvalget etter det andre til å granske prosjektet.

Diesen har siden 1. april fått nedsatt ikke mindre enn fem utvalg - med massiv bruk av konsulentpenger - som har gjennomgått Golf-ledelsens forprosjekt.

- Det har fra Forsvarsdepartementets side vært et ønske om å endre omfang og innretning på økonomiprosjektet, derfor har det gjennom en kontinuerlig dialog mellom Forsvarsstaben og Forsvarsdepartementet blitt utarbeidet en ny fremskaffelsesløsning. Denne er nå til behandling i Forsvarsdepartementet, heter det i et skriftelig svar fra Diesen.

Trenering
Flere kilder TV 2 Nettavisen har vært i kontakt med, mener det ligger en bevisst trenering av Golf-ledelsens planer bak alle utvalgene, nye utgifter og somlingen.

- Deler av forsvarsledelsen har vært motstandere av Golf-prosjektet helt fra starten, og har bevisst trenert det, sier en kilde til TV 2 Nettavisen.

Dette avviser Diesen:

- Jeg ønsket etter jeg tiltrådte å sette meg grundig inn i prosjektet, i denne sammenheng ble det bestilt to konsulentrapporter som aktivt har blitt benyttet for å vurdere og evaluere prosjektets omfang og innretning for å se på om prosjektet kan gjennomføres på en mer kostnadseffektiv måte.

Klikk på bildet for å forstørre.

-Ekstremt uryddig
Det siste utvalget jobbet før nyttår panisk for å få på plass en rapport til forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, som har varslet at hun vil ta en beslutning tidlig i januar.

Til tross for det omfattende arbeidet som er gjort for å finne billigere og bedre løsninger, har Diesens siste utvalg ifølge sentrale kilder endt opp med omtrent samme nedjustert løsning som Golf kom med 14. november 2005.

Denne løsningen blir nå fremstilt som et forslag fra Diesens nye koster, mens Golfs nedjusterte forslag ligger i en skuff hos Forsvarsstaben.

Dette beskrives internt som ekstremt uryddig. Diesens kritikere anklager Diesens nettverk for å ha systematisk undergravet og parkert Golf-ledelsen.

Rotete prosess
Siden Diesen overtok som Forsvarssjef skal det ha blitt vanskeligere å ettergå avgjørelsene i Program Golf.

Flere kilder sier til TV 2 Nettavisen at mange av beslutningene tas i møter uten å kunne spores.

TV 2 Nettavisen har fått tilgang til oppsigelsesbrevet til tidligere prosjektleder Lars Bjertnæs i Golf.

I det meget kritiske brevet hevder han at styret for Golf ikke fungerer, og at et delvis skult nettverk sitter med makten. Han viser til harde sammenstøt mellom Diesens støttespillere i styret og ledelsen i Golf.

«Dessverre styrker disse situasjonene pågående rykter om uformelle nettverk på tvers av Forsvarts ansvarslinjer, med betydelig innflytelse, men uten reelt ansvar for konsekvensen», skriver Bjertnæs i brevet.

Prosjektlederen fant det umulig å fortsette i sitt konsulentengasjement, mens Rikter-Svendsen i en epost 14. desember gikk så langt som til å foreslå og nedlegge hele programmet.

Ønsket gammelt system
Ifølge TV 2 Nettavisens kilder er Diesen motstander av det opprinnelige systemet Golf presenterte i oktober 2004, men han har manglet faglig forankring. Dette skal være forklaringen på de mange utvalgene.

Diesen ønsker en delt løsning, som baserer seg på gjenbruk av allerede eksisterende systemer. Han har internt begrunnet dette overfor departementet med at det ikke finnes investeringsmidler til å gjennomføre det opprinnelige Golf-prosjektet.

Golf har advart mot en delt løsning, men la i november i fjor likevel fram et forslag til hvordan dette kunne gjennomføres etter å ha blitt instruert om kostnadskutt - men resultatet blir altså holdt igjen i Forsvarsstaben.

Skulle rydde opp
Etter flere år med både politiske og økonomiske skandaler, ble Sverre Diesen plukket ut som mannen som skulle rydde opp i rotet.

Men Forsvarssjefen har ennå ikke lykkes i å samle oppslutning om en løsning på en av de største og viktigste pågående prosjektene i Forsvaret. Forsvarssjefen er på full kollisjonskurs med sine egne eksperter i Golf, samtidig som han heller ikke har klart å samle oppslutning om en annen løsning enn den Golf har foreslått.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag