*Nettavisen* Økonomi.

Sommel kostet 1,1 mill.

Foto: Øystein K. Darbo (Tvedestrandsposten)

Uheldig gårdskjøper fikk nye regler midt i fleisen.

09.03.10 13:48

Gårdskjøper Kristian Foss legger ikke skjul på at han hadde håpet på en prisnedsettelse.

Foss måtte by hele 2,45 millioner kroner for å få tilslaget på Gåskjenn-gården da den ble avertert til salgs i fjor. Det er hele 1,1 millioner kroner mer enn det landbrukssjefen mener eiendommen er verdt, skriver Tvedestrandsposten.

Ville redusere prisen

Flertallet i kommunestyret sa likevel ja til konsesjonssøknaden. Men så mente Senterpartiets representanter at prisen var for høy etter gjeldende lovverk, og krevde lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak.

Nå har fylkesmannen foretatt en slik lovlighetskontroll. Saksbehandler Gunnar Refsland gjør det klart at Fylkesmannen ville ha opphevet kommunens vedtak i denne saken, hvis ikke Landbruks- og matdepartementet hadde kommet med nye retningslinjer så sent som 17. februar i år.

Nye regler nå

Disse retningslinjene betyr i praksis at det ikke skal foretas prisvurderinger på landbrukseiendommer som har mindre 25 dekar dyrket mark og mindre 500 dekar produktiv skog. Eiendommen på Gåskjenn som Foss kjøpte faller akkurat inn under de nye reglene, med 21 dekar dyrket mark og cirka 230 dekar skog.

Kristian Foss reagerer på at saksbehandlingen hos Fylkesmannen har tatt så lang tid. Saken ble oversendt fra kommunen i desember, og han mener Fylkesmannen skulle behandlet den etter det gamle regelverket for prisvurdering av landbrukseiendommer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Øystein K. Darbo (Tvedestrandsposten)

Foss forteller at han ringte til Fylkesmannens kontor og purret på denne saken i midt januar. Han lurer på om saksbehandlerne har ventet på at det skulle komme nye retningslinjer i februar, for å slippe å gripe inn i denne saken.

Forberedt på å betale

- Men du bød jo 2,45 millioner kroner for eiendommen. Du måtte da være forberedt på å betale det?

- Jada, det var jeg forberedt på, og jeg hadde pengene klare. Men politikerne hadde jo et lovverk om prisregulering. Når det viser seg at de ikke følger dette lovverket, kunne jeg like godt ha fått anledning til å overta denne gården i august, i stedet for å vente et halvt år på en avklaring, sier Foss.

Han varsler at han kanskje vil sende Fylkesmannen et brev, der han blant annet reagerer på at de nye retningslinjene ble gitt tilbakevirkende kraft for hans del.

LES FLERE SAKER HOS TVEDESTRANDSPOSTEN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.