Gå til sidens hovedinnhold

Sommerens heteste aksjer

Dette er aksjene strategene mener du bør kjøpe i sommer.

Det regjerer en samlet oppfatning blant landets strateger at sommeren vil være preget av nivået på oljeprisen og resultatsesongen. Det er særlig ett selskap som peker seg ut som aksjefavoritt.

NA24 – din næringslivsavis

Strategene påpeker at man bør ha fokus på energisektoren og at den vil drive mye av utviklingen på Oslo Børs i sommermånedene.

En rekordhøy oljepris fører til at olje- og oljeserviceaksjer blir trukket frem som favoritter. StatoilHydro er sommerens heteste, skal man tro strategene.

En ringerunde NA24 har foretatt viser at aksjestrategene tror på en stabil eller svakt positiv utvikling på Oslo Børs i de kommende månedene.

«Verre før det blir bedre»
Aksjestrateg Terje Nyborg i Landsbanki spådde i mai at det skulle bli verre før det blir bedre. Han har til dels fått rett ved at børsen har reagert ned fra nivåer rundt 500-520. Nyborg har nå tro på at energisektoren vil dra markedet videre og ser for seg en oljepris på 140 dollar fatet i andre halvår og 120 dollar i snitt på årsbasis.

Aksjene Nyborg trekker frem er blant annet Sevan, Seadrill, DNO og StatoilHydro. Landsbanki har høynet sitt kursmål på Sevan fra 95 til 105 kroner og ser aksjen som en kjøpsmulighet da den har falt mye den siste tiden. Nyborg betegner selskapet som «Seadrill i en tidlig fase» og mener det har et fungerende nytt konsept. Generelt sett har Landsbanki tro på et vedvarende, sterkt riggmarked frem til 2015 og har et kursmål på Seadrill på 200 kroner.

Doblingskandidat
Ifølge aksjestrategen i Landsbanki er DNO en potensiell doblingskandidat hvis selskapet klarer å ta en høyere pris for sin olje i Irak.

StatoilHydro er også interessant og han mener at aksjen, med dagens oljepris, ikke er dyrere enn den var i mars. Nyborg mener StatoilHydro er verdt et sted mellom 240 og 260 kroner.

Terje Nyborg sier også at resultatsesongen vil være avgjørende for utviklingen på børsen og mener at «inflasjonen på et tidspunkt vil gjøre seg gjeldende». Nyborg påpeker også at investorene kan komme til å tenke tilbake på forrige sommers hendelser.

- Jeg regner med at investorene husker at det var i fjor sommer subprimekrisen slo til for fullt, sier Nyborg til NA24.

Landsbanki anslår for øvrig at en dollar vil koste 4,91 kroner ved årsskifte.

Positiv til råvareaksjer
Nordeas strateg, Magne Naustvik, ser for seg at markedet vil konsolidere rundt nivåer på 495-500 i sommer. Han mener at sommeren er todelt, med fokus på oljeprisen og annenkvartalsresultatene.

Naustviks sommerportefølje består av StatoilHydro, Yara, Revus, Telenor og Odim. Strategen mener at det på dagens oljepris er en betydelig oppside i StatoilHydro-aksjen og har et kursmål på 238 kroner.

Som risikofaktorer trekker Nordea-strategen frem at det amerikanske fokuset har skiftet fra finanskrise til den høye inflasjonen. Han sier at inflasjonsretorikken til sentralbankene driver rentene opp, samtidig som at virkningene fra kredittkrisen bremser veksten. Videre er strategen spent på resultatsesongen og tror at råvareselskapene kan rapportere solide resultater.

Høy oljepris og styrket dollar
Naustvik forklarer den høye oljeprisen med stor etterspørsel og utfordringer på tilbudssiden. Nordea mener at oljeprisen vil legge seg på et høyt nivå, men vil fortsatt være volatil. Naustvik ser en oljepris på 135 dollar fatet i tredje og fjerde kvartal, med et snitt på 122,5 dollar fatet på årsbasis.

Han mener også at dollaren skal litt ned før den på ny styrker seg og foreslår en dollarkurs på 5,3 på ett års sikt og 5,6 på to års sikt.

- Dollaren skal ned mot 5 på tremåneders sikt (...), den skal altså litt ned før den styrker seg, sier Naustvik til NA24.

Opp, men stor usikkerhet
Kaupthings aksjestrateg Kim Evjenth ser lyst på sommerens aksjemarked, men legger til at usikkerheten er stor.

- Jeg ser muligheter for at markedet kan gå opp i sommer, men at det er urolig på kort sikt, sier Evjenth til NA24.

Evjenth er som de andre også positiv til olje- og oljeserviceaksjer.

Aksjene Evjenth trekker frem som sommerens heteste er StatoilHydro, PGS, Seadrill, Royal Caribbean Cruises og Cermaq. Analytikeren mener PGS er en bra kjøpsmulighet etter resultatvarselet som kom mandag og hevder Royal Caribbean Cruises har fått for mye juling den siste tiden.

- StatoilHydro har ingen stor oppside, men en begrenset nedside. Et typisk «safebet», sier Evjenth.

Kaupthing ser en avmatting i etterspørselen etter olje og tror på en oljepris på 120 dollar fatet ut året. Dollarkursen vil ligge stabilt rundt dagens nivåer, ifølge strategen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her