NA24.no

Sommertrøtt feriebørs

Sist oppdatert:
Kjente investorer ble observert på ferie da aksjene på Oslo Børs falt på en kjedelig dag.

Urolighetene i Midtøsten, svake oljeserviceaksjer og resultatvarsler sendte Oslo Børs ned. Hovedindeksen endte ned 1,93 prosent til 364,66 poeng. Fredag avsluttet en svak uke der aksjene på Oslo Børs falt med rundt 4 prosent i verdi.

NA24 - din næringslivsavis

Omsetningen var ikke all verden denne dagen.

Feriestemning
NA24 iMarkedet tok en ringerunde for å sjekke temperaturen på meglerbordene. Inntrykket var ensidig. Sommerferien har slått til for fullt.

- Det er veldig stille, feriestille. Dette er den stilleste dagen så langt i sommer, er at av svarene som møte NA24 iMarkedet.

Der ble kun omsatt aksjer for drøyt 4,6 milliarder kroner denne dagen. Statoil ble den mest omsatte selskapet på like over 839 millioner kroner, mens det er langt ned til de neste aksjene. Norsk Hydro og Telenor med en omsetning på 481 og 385 millioner kroner hver.

- Mange som er ute og reiser og er på hyttene sine, forklarer megleren videre.

- Det er rimelig sommerstille og det er snart helg, det er ikke noe mer å si om det, er den korte kommentaren NA24 iMarkedet møter ved et annet meglerbord.

Følg børsen her

Retningsløst
- Sommermarkedet har slått inn og det er avventende. En del resultater har blitt sluppet og markedet fokuserer og leter etter de negative tingene og tar tak i de, sier en annen megler til NA24 iMarkedet.

Aksjemegleren peker på særlig det skuffende resultatvarselet fra Dell og at markedet falt noe på den nyheten. Dell melder at de ikke klarer å nå de resultatene som var ventet i markedet. PC-produsenten ser nå et resultat pr. aksje på mellom 21 og 23 cents og en omsetning på rundt 14 milliarder dollar i andre kvartal.

Forventningene i markedet ligger på 32 cents pr. aksje og en omsetning på 14,2 milliarder dollar, viser en sammenstilling gjennomført av Thomson First Call.

- Telenor legger frem veldig bra resultat, men faller likevel tilbake, fortsetter megleren og rekker akkurat si at markedet er retningsløst denne dagen.

Spetalen & Co på ferie
En kilde forteller litt spøkefullt til NA24 iMarkedet at tre sentrale finansakrobater har vært fraværende på Oslo Børs denne dagen. De skal ha vært sammen med familien sin på ferie.

De kjente finanskjendisene Øystein Stray Spetalen, Ola Mæle og Tore Aksel Voldberg skal dessuten være observert i Dyreparken i Kristiansand. Spetalen og Voldberg har ord på seg for å være bjellesauer på Oslo Børs og er å anse som noen av de mest aktive investorene på børsen.

Krigen i Libanon gikk over i en ny fase etter at det kom rapporter om at Israel hadde rykket inn i Libanon. Urolighetene i Midtøsten har lagt press på oljeprisen og har også lagt en demper på verdensbørser.

Et fat nordsjøolje ble da Oslo Børs stengte fredag omsatt for 74,40 dollar. En dollar kostet samtidig 6,25 kroner.

Oljefall
Statoil og Norsk Hydro falt henholdsvis 2,22 prosent til 176,50 kroner og 2,08 prosent til 165 kroner. DNO og Altinex gjorde det heller ikke sterkt denne dagen og falt 1,85 prosent til 10,60 kroner og 3,08 prosent til 1,26 kroner.

Oljeserviceaksjene var igjen veldig svake på Oslo Børs.

I en analyse fra meglerhuset Pareto blir myten om at Petroleum Geo Service er langt billigere enn referanseaksjene avlivet. En hold-anbefaling blir gjentatt. Aksjen var en av de største taperne og falt 5,56 prosent.

Stort bedre gikk det ikke for Acergy og Ocean Rig som endte ned 5,10 prosent og 4,27 prosent.

- Ikke bekymret
Verre gikk det med SeaDrill og Aker Drilling som ble sendt ned hele 9,57 prosent og 7,99 prosent.

Selv om SeaDrill har falt rundt 12 prosent den siste uken er ikke John Fredriksens høyrehånd Tor Olav Trøim bekymret.

- Jeg synes at markedet for rigg ser bedre og bedre ut for hver dag som går. Vi kommer en dag nærmere levering hver eneste dag. Jeg har ikke sett noe som bekymrer meg, sier Trøim til NA24 iMarkedet.

Han forteller at de ikke frykter leveringsproblemer til de riggene selskapet har under bygging, en bekymring som har kommet i markedet fra tid til annen. Og skulle det bli forsinkelser så er det leverandørene det går ut over.

- Vi betaler bare 30 prosent før levering. Det betyr at leverandørene har 70 prosent utestående til den siste dagen. Det gir oss mye leverage i situasjonen, sier Trøim som forteller at Seadrill har noen av de første enhetene som blir levert. Eventuelle forsinkelser vil da skyve seg ut til de andre enhetene som blir levert senere.

Riggaksjene hadde bare SuperOffice over seg på taperlisten denne dagen. Selskapet skuffet markedet med svært svake tall for andre kvartal i dag. Markedet ble tydeligvis skuffet og sendte aksjekursen ned 9,85 prosent. Det var ikke all verden av omsetning i aksjen.

Sterke tall og vinnerne
DynaPel toppet vinnerlisten med en oppgang på 5 prosent, mens P4 Radio Hele Norge steg 3,64 prosent.

Telenor og Orkla var de eneste lyspunktene blant tungvekterne sammen med Norske Skog.

Telenor leverte sterke tall for andre kvartal. Forventningene var høye på forhånd, men Jon Fredrik Baksaas overrasket likevel de fleste med bedre tall enn ventet. Aksjen endte likevel uendret på 76 kroner.

Orkla har falt noe mer enn markedet den siste tiden. Usikkerhet rundt salget av Orkla Media og solenergiselskapet REC har fått markedet til å sende aksjen ned. Fredag fikk aksjonærene en etterlengtet opptur, da Orkla-aksjen klatret 1,66 prosent til 275,50 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere