*Nettavisen* Økonomi.

Sør- og Nord-Korea enige om å gjenoppta samtaler

Sør-Korea og Nord-Korea ble lørdag enige om å gjenoppta formelle samtaler på høyt nivå, men Kim Jong-un var ikke tilstede under forhandlingene. Foto: Wong Maye-e (Ap)

Sør-Korea og Nord-Korea ble lørdag enige om å gjenoppta formelle samtaler på høyt nivå, ifølge sørkoreanske myndigheter.

04.10.14 12:25

Samtalene som ble avbrutt i februar, tas nå opp igjen, ifølge Sør-Koreas samlingsdepartement. Avtalen ble gjort da tre nordkoreanske tjenestemenn avla et overraskende besøk til sør lørdag i forbindelse med avslutningsseremonien under idrettsarrangementet Asialekene.

En av dem, Hwang Pyong-so, omtales som Nord-Koreas nest mektigste mann etter den unge diktatoren Kim Jong-un, og ytterligere en av dem skal være tett knyttet til diktatoren.

– De to partene er enige om å diskutere detaljer for gjenopptakelsen av kontakt på høyt nivå, sier departementet i en uttalelse.

Mulig oppstart i oktober

Sørkoreanske myndigheter har oppfordret Nord-Korea til å gjenoppta samtalene i flere måneder, men inntil nå har nordkoreanske myndigheter avvist forespørselen. Årsak skal delvis være at irritasjon over Sør-Korea og USAs felles militærøvelser den siste tiden.

I uttalelsen fra departementet heter det at de nordkoreanske tjenestemennene har uttrykt vilje til å gjenoppta samtalene en gang mellom slutten av oktober og starten av november.

Gjenforening

Da de siste samtalene på høyt nivå ble holdt i Sør-Koreas hovedstad Seoul i februar, resulterte det i at Nord-Korea inviterte til en sjelden gjenforening for familier som ble separert under Koreakrigen på 1950-tallet.

Samlingsdepartementet bemerker at president Park Geun-hye ønsket å møte de nordkoreanske tjenestemennene under deres besøk til sør, men at tjenestemennene ikke fikk tid til dette på grunn av en stram tidsplan.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag