*Nettavisen* Økonomi.

Sorg kan gi sykmelding - nå raser debatten på Facebook

FÅR MYE STØTTE: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) vurderer å innføre en egen sorgmelding i stedet for sykmelding når man mister noen. Det synes mange av Nettavisens lesere er et fornuftig forslag. Foto: Scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Skjermdump Facebook

Forslag om sorgmelding høster både ris og ros.

21.03.15 16:43

Etter at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) gikk ut og sa at han vurderer å innføre sorg som gyldig grunn til å motta sykepenger, har debatten herjet på Facebook.

Saken er blant de mest leste i sosiale medier og kommentarene hagler i begge retninger.

Delte meninger
Svært mange som kommenterte hos Nettavisen lørdag, er positive til at statsråden ser på muligheten for å innføre en såkalt sorgmelding for mennesker som opplever at de ikke klarer å gå på jobb på grunn av at de har mistet noen.

- Ser gjerne at det blir mer åpenhet rundt sorg, skriver en leser.

- Sorg må bearbeides og det er vanskelig om man er på jobb og må ta seg sammen. Men vi må ikke glemme at sorg over tid kan gi depresjon og det er akkurat derfor oppfølgingen er så utrolig viktig, skriver en annen.

Les også: Sorg kan bli gyldig grunn til sykepenger

Også en del av dem som kommenterte på Nettavisens Facebook-side var kritiske til forslaget.

«For noe TULL!!» og «Egen melding I 3 dager holder», var blant kommentarene som ikke støttet Eriksson.

- Egen sorgrubrikk
Sorgreaksjoner gir i dag ikke gyldig grunn til å få sykepenger. Derfor må mange sykmeldes på andre grunnlag. Eriksson mener det er problematisk at mange får psykiatriske diagnoser når de gjennomgår alvorlig sorg.

– Fordelen med en sorgmelding er at de som trenger sykemelding fra jobb unngår belastningen det kan være å få en psykisk diagnose. I tillegg vil muligheten for en egen sorgrubrikk i sykmeldingsskjema gi oss verdifull informasjon til å følge opp de som trenger hjelp til å takle sorgen. Da vil vi komme tidligere i gang med riktig oppfølging, sier Eriksson.

Her kan du lese et utdrag fra debatten på Facebook:

« Absolutt enig i at sorg kan få en egen rubrikk på sykemeldingsskjema, men da MÅ oppfølgingen være der i aller høyeste grad. Sorg må bearbeides og det er vanskelig om man er på jobb og må ta seg sammen. Men vi må ikke glemme at sorg over tid kan gi depresjon og det er akkurat derfor oppfølgingen er så utrolig viktig. Godt forslag. Håper det går igjennom!!».

«Ser gjerne at det blir mer åpenhet rundt sorg. Slik som dagens situasjon er så blir det ført opp en eller annen diagnose som ikke nødvendigvis er helt korrekt av den grunn at legen er tvunget til å ha gyldig årsak på sykemeldingen. Sorg kan igjen føre til tyngre psykiske lidelser, men det er i utgangspunktet en lidelse som ikke behøver å være kronisk».

«For noe TULL!!».

«Vondt å lese. Jeg fant min mann død i 2011, og det sliter jeg med ennå. Han ble bare 55 år. Jeg mistet fire av mine nærmeste på under to år.....Sorg kan ei beskrives med ord. Det er vondt å miste en mor, mann, svoger og svigerinne. ....Så alle disse bemerkningene er unødvendig !!!».

« Sorg i nære relasjoner bør være grunn for NAV-støtte. Enig med FrP!».

«For somme e da nok godt å få litt tid te å forsona seg med tap, men sjølv trur eg arbeid er noko av den beste medisinen mot sorg».

« Egen melding I 3 dager holder, det beste er å very I arbeids situasjon».

«Gyldig eller ikke, så bruker folk den grunnen de må for å få sykepenger, simple as that».

« Nei. Folk må ta seg sammen, og slutte med den survende oppførselen. Trygder vil forsvinne om få år pga. sviktende inntekter».

«Døden e en stor del av livet, d handler om å akseptere ens død, ja den kan føles tung men det er avdøde som har død, og vår framtid er fortsatt i fult liv! Nordmenn elske å finn nye grunna for sykmelding å sorg e IkKE en sykdom!».

«Jeg ble overrasket over dette forslaget, var det ikke samme mann som for kort tid siden skulle ha "alle opp av sofaen og på jobb"? Feilen her er at legene ikke blir tatt alvorlige nok, når en lege sier du er syk, da ER du syk, denne mistillitholdningen ødelegger for mange. Syke folk skal ikke straffes, og hvis en lege mener at en i sørgeprosessen ikke kan jobbe, da er det sånn. I andre land betyr legens mening alt, men ikke i Norge, alle mistror alle, ser det ut som».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag