*Nettavisen* Økonomi.

Sørgelig mandag på børsen

Investorene fikk en skikkelig blåmandag på en helrød børsdag.

19.11.07 17:18

Oslo Børs ble nitrist for investorene mandag etter en langt mer oppløftende start. Etter en drøy time var hovedindeksen opp rundt 1 prosent, men det skulle gå fort ned fra de nivåene.

NA24 - din næringslivsavis

Nedslående utsikter fra den tyske sentralbanken og vekstfrykt i USA sendte til slutt hovedindeksen ned hele 2,77 prosent til 465,67 poeng. Så langt i november er børsfallet dermed kommet opp i 9,4 prosent og siden nyttår har oppgangen på Oslo Børs skrumpet inn til 5,75 prosent.

Tyske advarsler
Da oljeprisen startet nedturen var det ingen vei tilbake for investorene på Oslo Børs. Da aksjehandelen var over mandag, lå nordsjøkontraktene med levering i januar neste år på 91,2 dollar fatet. Tidligere på dagen klarte oljeprisen seg ypperlig, men frykt for en avtagende global vekst skremte etter hvert prisen nedover. Styrken i dollaren bidro også til nedturen.

Den tyske sentralbanken advarer mot dårligere utsikter for den globale veksten i verdensøkonomien. Turbulensen i finansmarkedene og skyhøye råvarepriser har fått Bundesbank til å mene at utsiktene for den globale økonomien er blitt mindre fordelaktige.

I sin månedsoppdatering for november blir særlig den rekordhøye oljeprisen nevnt som en vedvarende trussel mot den globale økonomiske aktiviteten og finansturbulensen er ventet å ha negative ettervirkninger på verdensøkonomien. Euroen ligger på tidenes rekordhøyder målt mot blant annet dollaren og slår rett ut på de tyske selskapenes marginer og undergraver konkurranseevnen, skriver Bundesbank.

Negativ til banker
Goldman Sach har nedjustert hele store deler av banksektoren og kuttet anbefalingen i Citigroup til salg fra hold. Meglerhuset frykter at Citigroup må ta nedskrivninger på hele 15 milliarder dollar de neste to kvartalene etter tap på obligasjoner som bygger på boliglån med svært lav sikkerhet. I tillegg melder verdens største gjenforsikringsselskap Swiss Reinsurance at de også må ta tap på 1,07 milliarder dollar knyttet til kredittkrisen.

De nye tapene som dukker frem har ledet til ytterligere spekulasjoner om at flere kan bli rammet. Dessuten sår enkelte tvil om de storbankene som til nå har meldt om sine tap har tatt med alt i sine beregninger.

Fredriksen blør
Blant selskapene på Oslo Børs ble det en bred nedtur. Verst gikk det ut over CanArgo og Marine Harvest. De to falt henholdsvis 18,93 prosent til 1,97 kroner og 15,12 prosent til 3,48 kroner.

Nedturen i CanArgo kom så bratt at Oslo Børs ønsket å undersøke kursutslagene. Etter drøyt 50 minutter med undersøkelser ble handelen i aksjene tatt opp igjen etter en pause. Selskapet begynner å få skralt med likvider og markedet frykter at de snart må hente friske kroner for å sørge for fortsatt drift.

John Fredriksens lakseoppdrettsperle Marine Harvest har falt ufattelige 31,7 prosent siden de skuffet med sine tall for tredje kvartal torsdag. I løpet av de tre dagene har verdier for 5,63 milliarder kroner forduftet. John Fredriksens andel ligger på rundt 1,62 milliarder kroner av dette tapet.

- Hovedforklaringen er nok at analytikerne har kuttet sine estimater for laks generelt og på Marine Harvest ganske kraftig, sier analytiker Aslak Berge i First Securities til NA24.

Liten trøst
Trøsten for John Fredriksen får bli at Frontline toppet vinnerlisten med en oppgang på 5,41 prosent til 224 kroner. Tankrederiet har slitt med et markedet med svært lave rater. I løpet av helgen ble flere VLCCere (store tankskip) sluttet til dagrater på over 30.000 dollar fatet. Fire nye tankskip som skal leveres i 2010 ble bestilt til en prislapp på 151 millioner dollar per enhet, som er ny prisrekord for denne type skip.

Yara var et annet lyspunkt som steg 3,09 prosent til 191,75 kroner i forkant av den forestående kapitalmarkedsdagen de skal avholde.

StatoilHydro falt 1,25 prosent til 166 kroenr, mens REC og Orkla falt henholdsvis 4,98 prosent til 248 kroner og 4,23 prosent til 92,90 kroner. Telenor og DnB NOR falt 2,54 prosent til 124,75 kroner og 3,29 prosent til 82,40 kroner. Norsk Hydro og Seadrill falt 3,84 prosent til 72,60 kroner og 2,19 prosent til 111,75 kroner.

Golar LNGs fall på 10,53 prosent til 119 kroner etter svake resultater i tredje kvartal gjorde at Fredriksens dag ble rødere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.