*Nettavisen* Økonomi.

Sørlandets rikeste fyller pengebingen

Håver inn tross krisen.

10.03.09 16:30

Rasmussengruppen i Kristiansand har varslet at de vil selge seg kraftig ned i det danske tørrlastrederiet Norden.

NA24 - din næringslivsavis

Investeringen i Norden var tidligere uhyggelig lukrativ for Rasmussengruppen, men i takt med havariet i ratene har aksjekursen i Norden blitt kraftig barbert. Rasmussengruppen har likevel fått med seg anslagsvis 850 millioner kroner i aksjegevinst og utbytter, og blir fremdeles sittende med over 10 prosent av aksjene i rederiet.

Rasmussengruppen kontrolleres av tidligere skipsreder Einar Rasmussen, som er Sørlandets rikeste, mens det er sønnen Dag Rasmussen som er administrerende direktør i selskapet.

- Rasmussengruppens virksomhet er tredelt, shipping gjennom eierskap i Norden, eiendomsvirksomhet gjennom Avantor, og generell investeringsvirksomhet. Vår intensjon om å selge deler av aksjer i Norden innebærer at vi over tid prioriterer noe mer kapital til våre to øvrige virksomhetsområder, sier Rune Selmar, direktør i Rasmussengruppen til NA24.

Endret aksjonæravtale
- Hvorfor selger dere nå?

- I forbindelse med vårt eierskap i Norden har vi en aksjonæravtale med den andre hovedaksjonæren. Denne aksjonæravtalen ble endret fra årsskiftet 2008/2009 slik at vi fritt kan disponere over vel 4,7 millioner aksjer. Et eventuelt salg må sees på bakgrunn av denne endringen, sier Selmar.

Selmar vil ikke gå inn på hvor mye Rasmussengruppen har tjent på investeringen i rederiet.

- Vårt kjøp i Norden ble i hovedsak gjennomført i oktober 2004 og har per i dag vært en god investering. Etter et eventuelt salg vil vi fortsatt ha en eierandel på mer enn ti prosent av selskapet. Vi regner med å få en fornuftig avkastning på den investeringen i takt med at Norden utvikler seg som selskap, kommenterer Selmar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Aksjen tryner
Resultatfremleggelsen tirsdag kombinert med meldingen om Rasmussens store nedsalg gjør at aksjen tryner på børsen i København. Kursen er ned over 14 prosent tirsdag ettermiddag.

- Dette er ikke en hard reaksjon fra investorenes side, men det kan i høy grad tilskrives at det om kort tid blir sendt ti prosent av Nordens aksjer på markedet, kommenterer Jacob Pedersen, analytiker i Sydbank overfor Business.dk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Aksjekursen til Norden toppet seg 28. oktober 2007, med en kurs på 696 danske kroner. I dag er kursen barbert til 151,5 kroner. Problemet for Rasmussengruppen er at Kristiansands-selskapet var bundet av en aksjonæravtale som gjorde at selskapet ikke kunne selge seg ned tidligere. Dermed har Rasmussengruppen gått glipp av en potensiell milliardgevinst.

Stor gevinst
Skulle Rasmussengruppen få solgt de vel 4,7 millioner aksjene i Norden til børskursen tirsdag ettermiddag, vil posten gå for 715,5 millioner danske kroner, vel 858 millioner norske kroner. Nedsalget utgjør rundt halvparten av Rasmussengruppens eierpost i rederiet, som selskapet kjøpte for 1,2 milliarder i 2004.

Dermed sitter Rasmussengruppen igjen med en salgsgevinst på rundt 250 millioner kroner. I tillegg har Rasmussen fått med seg rundt 550 millioner kroner i utbytte så langt, og vil plusse på dette med 2008-utbyttet som blir på opp imot 75 millioner norske kroner.

Totalt sitter altså Rasmussen igjen med 875 millioner kroner etter fire års eierskap, i tillegg til en eierposisjon på over 10 prosent av rederiet.

Det er gjennom det heleide datterselskapet Kristiansand Tankrederi A/S Rasmussengruppen har kontrollert posten på 21,5 prosent av Norden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag