NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%

Sort dag på børsen

Sist oppdatert:
Oljeprisens svekkelse bidro til en dyster dag for de oljeavhengige selskapene. Sjekk kursene her.

Sjekk kursene her

Flere av Norges rikeste har tapt flere milliarder kroner den siste uke, men Staten er den største taperen. Verdier for godt over 27 milliarder kroner fordunstet fra Oslo Børs tirsdag og det bidro til den dårlige utviklingen.

NA24 - din næringslivsavis

Oljeprisen har svekket seg med godt over ti prosent siden forrige uke, falt videre i dag. Hovedindeksen ble dratt med ned og endte med en tilbakegang på 1,39 prosent til 429,06 poeng.

Varmt vær i USA har sammen med OPEC manglende evne til å kutte produksjonen fått skylden for den fallende tendensen for råoljen. Den milde vinteren alene kan ikke ta hele skylden. Konflikten mellom Russland og Hviterussland virket å være på bedringens vei, og det forsterket nedgangen.

Et fat nordsjøolje med levering i februar kostet 54,54 dollar ved råvarebørsen i London. I går ble det satt omsetningsrekord ved oljebørsen i Europas finanshovedstad. I New York har ikke oljeprisen vært svakere siden juni 2005.

Ivrige Hugo
Presidenten i Venezuela har gitt grått hår til investorene i Statoil. Hugo Chavez har gjentatt sine trusler om å nasjonalisere flere av de statlige selskapene. Statoil er til stede i Venezuela gjennom blant annet eierdelene i Sincor. Chavez har varslet at det er særlig de selskaper som driver med oppgradering av tungolje i Orinco-området.

Aksjekursen i Statoil ble tynget av både oljeprisen og signalene fra Venezuela. Fasiten ble en nedgang på 3,16 prosent til 153 kroner.

Bedre gikk det med fusjonskameraten Norsk Hydro. Meglerhuset Deutsche Bank skal ifølge Stocklink ha blitt oppgradert Norsk Hydro til kjøp fra hold. Kursmålet er satt til 205 kroner. Oljeressursene til Hydro har ifølge meglerhuset fair value på 140 kroner per aksje.

Hydro-aksjen falt likevel 1,23 prosent til 180,75 kroner.

Skrumper inn
I løpet av en uke har Statens eierandeler i de to oljetungvekterne blitt over 30 milliarder kroner mindre verdt.

Fallet i oljeprisen har også gått hardt utover oljeserviceaksjene. Sektoren faller rundt 1 prosent i USA. I Oslo endte Petroleum Geo Service med en nedgang på 5,23 prosent til 136 kroner. Carnegie, Kaupthing og Morgan Stanley ble de største selgerne av aksjen.

Kjell Inge Røkkes Aker Kværner falt 4,50 prosent til 700 kroner, mens Aker endte med en nedtur på 3,69 prosent til 365 kroner. Den siste uken har aksjekursene i de to mest sentral Røkke-selskapene over 10 og 11 prosent.

Riggselskapet til John Fredriksen, Seadrill, falt 3,60 prosent til 96,40 kroner. Også denne aksjen har tapt seg med en tiendedel den siste uken.

Fløy høyt på rykter
Rykter om at Lufthansa snuser på SAS sendte aksjekursen i det sist nevnte flyselskapet opp 6,75 prosent til 126,50 kroner. SAS la også frem sterke trafikktall for desember.

Best av aksjene på børsen var Northland Resources som la på seg 8,11 prosent til 8 kroner. Glitnir i Sverige (tidligere Fischer Partners Fondskommision) og E*Trade Sverige var de desidert største kjøperne og sto bak 52 og 45 prosent av nettokjøpene.

Dagens børsfall gikk hardest utover aksjonærene som sitter med tegningsrettighetene til kjøleskiprederiet Green Reefers. Tegningsrettighetene falt med 10 prosent til 0,72 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere