NA24.no

SOS fra Spania

- Vi trenger ikke astronomiske summer, sier presset spansk finansminister.

Det var i et radiointervju med kanalen Onda Cero radio at den spanske budsjettministeren Cristobal Montoro sa at Spania ikke lenger får lånene landet trenger.

- Risikopremien i markedet er slik at døra ikke er åpen for Spania, sa Montoro, ifølge Reuters.

- Umulig å få lån
Bankkrisen i landet truer med å ødelegge statens finanser. Med de betingelsene som tilbys i det internasjonale lånemarkedet er det i praksis umulig for Spania å ta opp lån.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Risikopremien er slik at vi har problemer med å få tilgang til lånemarkedet når vi trenger å refinansiere gjelda vår, sa Montoro.

Spania er det siste landet som har havnet i uføret i det to år gamle finansielle marerittet som i mediene refereres til som eurokrisen. Hellas' problemer kjenner de fleste, og Italia sliter også med å holde hodet over vannet.

Vaklende elefant
Men enda mer alvorlig vil en fundamental krise i Spania være, fordi landet har en av de største økonomiene i EU.

Spania opplevde formidabel vekst etter at man innførte euroen i 1999. Så gikk eiendomsmarkedet i landet på en kjempesprekk. Krisen ble forverret av store budsjettunderskudd i Spanias selvstyrte regioner.

Renten på spanske statsobligasjoner har nådd rekordnivåer. Investorer vil ha skyhøy rente for å risikere pengene sine i Spania.

Det stratosfæriske rentenivået er finasmarkedet måte å formidle sin frykt for at Spania vil måtte reddes på samme måte som Hellas.

Ber om hjelp
Budsjettminister Montoro gikk i radiointervjuet vekk fra sine tidligere uttalelser om at Spania burde klare brasene selv. Nå ba han Europa om hjelp.

Ifølge Blooomberg sa Montoro at Spania trenger penger, men ikke «astronomiske summer».

- Derfor er det så viktig at Europa åpner opp og hjelper oss med dette, sa Montoro.

Euroen har svekket seg kraftig på ny frykt for spansk kollaps.

Krisemøte
Lederne i G7-landene møtes tirsdag for å drøfte situasjonen.

Presset øker for hver dag som går på Tysklands forbundskansler Angela Markel. Stadig flere mener Tyskland må oppgi kravene om at Europa skal spare seg ut av krisen.

Som det eneste større eurolandet med solid økonomi, må det bla opp, og betale sine naboland ut av den økonomiske hengemyra, krever kritikerne.

Disse kravene kommer i økende grad ogå fra omverdenen, blant annet USA, som i økende grad bekymnrer seg for utviklingen i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere