Søsknene velger å selge drømmehytta på grunn av kommunes planer

Eierne synes inngrepene på eiendommen blir så omfattende at de velger å selge.

Eierne synes inngrepene på eiendommen blir så omfattende at de velger å selge. Foto: Øyvind A. Olsen/Avisa Nordland

– Vil gjøre det umulig å ha noe privatliv.

06.09.14 10:41

(AVISA NORDLAND): Det såkalte “Idunn-huset” på Oppeid i Hamarøy skal selges. Eierne av den attraktive fritidseiendommen midt i kommunesenteret, søsknene Bror, Sigmund og Turid Olsen, gjør dette med tungt hjerte.

– Vi selger fordi eiendommen ikke lenger vil være attraktiv for oss når deler av den skal tas i bruk som gang- og sykkelvei, torgareal, gatetun og parkeringsareal. Det vil gjøre det umulig å ha noe privatliv utendørs, sier Turid Olsen til an.no.

– Bestemte vi oss for å selge dagen planen blir iverksatt

Eiendommen er på vel tre mål. Sentrumsplanen for Oppeid som nå skal iverksettes, vil legge beslag på 850 kvadratmeter av den, altså nærmere en tredjedel.

Turid Olsen forteller at hun og brødrene klaget på sentrumsplanen da den ble lagt fram, men uten at det førte fram.

– Allerede da bestemte vi oss for å selge den dagen planen blir iverksatt, og det blir den nå. Da vil det ikke lenger være attraktivt for oss å bruke eiendommen som feriested. Vi kunne selvsagt nektet et slikt inngrep, men da ville eiendommen nok uansett blitt ekspropriert. Derfor velger vi å selge, sier Turid Olsen.

Våningshus, låve og fjøs

Eiendommen består av et våningshus, en låve, et fjøs og et uthus. Våningshuset skal være fra cirka 1890.

Eierne har tidligere frivillig solgt arealer fra eiendommen til blant annet?tidligere Hamarøy Gjestegård, Telenor og den lokale banken, samt til boligformål.

– Det har vi gjort fordi vi har ønsket å bidra til utvikling av Oppeid. Vi trodde vi hadde bidratt nok, men det er tydeligvis ikke tilfelle, sier Turid Olsen.

– Hva skjer nå med eiendommen?

Begrensende for eiendommen

– Vi er i forhandlinger med en kjøper. Handelen kan bli avgjort i løpet av høsten, svarer Olsen.

Arkitekt Øystein Ask fra Asplan Viak sto bak utarbeidelsen av sentrumsplanen for Oppeid. Han karakteriserer det som begrensende at en så sentral eiendom er bundet opp som fritidsbolig.

– En alternativ bruk som kafé, butikk eller restaurant ville kunne tilført Oppeid mye, samtidig som det ligger kvaliteter i den flotte skalaen på bebyggelsen og det velstelte grøntarealet. De regulerte fellesarealene som sentrumsplanen introduserte, vil kunne fungere godt med mer næringsorientert bruk av bebyggelsen, mener Ask.

Les flere saker til Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.