*Nettavisen* Økonomi.

Sov godt - på jobben

En høneblund midt i arbeidstiden øker produktiviteten og bedrer sex-livet.

05.05.08 10:30

LONDON (NA24): Bill Clinton, Tour de France-vinner Lance Armstrong og spanjoler gjør det. Napoleon og Leonardo da Vinci gjorde det regelmessig. En forlagssjef har lagt forholdene til rette for at alle ansatte kan ta seg en høneblund i arbeidstiden.

NA24 - din næringslivsavis

Egentlig er det den danske forskeren Sara Mednick som gjennom flere års forskning i USA har kommet frem til at en høneblund midt på dagen er den mirakelmedisinen alle har behov for. Som et resultat av forskningen har Mednick skrevet boken «Take a Nap! Change your life», en bok som er blitt lovpriset i media som The Economist, The Wall Street Journal og The New York Times.

I en undersøkelse ved Cornell Univercity i USA kom det frem til at en amerikaner i gjennomsnitt sover 6,7 timer i døgnet, og at mangel på søvn fører til at industrien årlig taper 150 milliarder dollar i redusert produktivitet.

Medisin uten gift
Sara Mednick har forsket enda grundigere omkring temaet søvn og kom frem til at en høneblund er rette medisin – at en siesta midt i arbeidstiden gir mange fortrinn.

Yteevnen øker, man holder seg yngre og huden fornyer seg bedre, det virker oppkvikkende på sex-lysten, det er med på å holde vekten nede og man reduserer risiko for slag og hjerteinfarkt.

Men Mednicks forskning viste flere positive effekter, som redusert stress, økt kreativitet, oppfatningsevne og hukommelse samt bedring av humøret. På toppen er dette er det en medisin uten gift, har ingen farlige sideeffekter og kanskje best av alt, dette er en middel uten kostnader.

- Jeg tror nordmenn som jobber mye vil få et bedre og mer produktivt liv ved hvile i arbeidstiden. Jeg har kontakt med et norsk firma som jobber med helse og livskvalitet og som er interessert i å gjøre nytte av min forskning for å forbedre livet til ansatte i norsk næringsliv, sier Sara Mednick til NA24.

Tilfeldig middagshvil
Hun begynte sin forskning for seks år siden mens hun var student ved universitetet Harvard. Sara forteller at hun selv kom seg gjennom lange og travle dager med mye kaffe og kaldt vann i ansiktet. En tilfeldig middagshvil en ettermiddag forandret studieretning, teorier og ikke minst doktoravhandlingen.

Mednicks forskning og positive effekter med ekstra søvn, førte i tur og orden til stipend fra forsvarsdepartementet og universiteter i USA, samt relaterte oppdrag for private firmaer.

Etter at forskningsresultatet ble kjent og boken lansert, er det mange som mener at høneblunden endelig har fått den respekt den fortjener.

Sover på kontoret
Etter at Workman Publishing i New York publiserte boken , bestemte direktør Peter Walkman seg for å la alle sine ansatte få anledning til å sove i arbeidstiden. Han la forholdene til rette med et spesielt soverom.

- Jeg har virkelig tro på dette tiltaket. Når enkelte av mine 200 ansatte sover i 20 minutter, ser jeg ikke på det som om 20 minutter av arbeidsdagen er gått tapt. Mye mer går tapt dersom mine ansatte er trøtte og jeg tror heller ikke man kan være produktiv hele tiden. Det er vanskelig å måle effekten, men de ansatte hevder at en siesta er oppkvikkende og bringer mer energi, sier Peter Workman til Financial Times.

Selv foretrekker sjefen å sove hjemme.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.