*Nettavisen* Økonomi.

Spania klar med SOS-knappen

Foto: (Scanpix)

Men kanskje venter de med å trykke på den.

Det har lenge vært fryktet at Spania og Italia kan trenge krisehjelp på samme måte som Hellas måtte ha.

Den spanske regjeringen er klar til å søke om krisehjelp, noe som vil åpne for at den europeiske sentralbanken ECB kan begynne å kjøpe spanske statsobligasjoner, melder Financial Times nettutgave.

Ifølge avisen har Spania nå funnet en plattform for den videre prosessen som de er komfortable med.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Det paradoksale er at den økonomiske situasjonen for Spania ikke er like akutt nå som den har vært tidligere. Renten landet betaler på sine lån har falt.

Bedre timing
Nå tror aktører at landets statsminister Mariano Rajoy kan komme til å vente med å be om nødhjelp til han ser at tiden er inne.

Klikk på bildet for å forstørre.

På den måten kan betingelsene i en slik krisepakke bli lettere å svelge for Spanias hardt pressede regjering.

I høst har landet opplevd omfattende og alvorlige demonstrasjoner mot de tøffe sparetiltakene EU krever. Arbeidsledigheten er rekordhøy og budsjettkuttene rammer på mange fronter.

Samtidig må regjeringen hele tiden håndtere et særspansk problem. Den sosiale uroen forårsaket av krisen gjør at frigjøringskreftene i de selvstyrte regionene får fornyet kraft.

Til toppmøte
Om få dager møter Mariano Rajoy andre europeiske toppledere. Ifølge Harvard-økonom Pompeu Fabra ved universitetet i Barcelona, tenker statsminister Rajoy som så:

- Jo verre situasjonen blir, jo bedre for Spania. Da vil tyskerne tenke mer seriøst over hva et søreuropeisk havari egentlig vil si, sier han til nyhetsbyrået Bloomberg.

Spania er større enn Hellas, Irland, Portugal og Kypros til sammen. Skulle landet havarere, vil man med rette kunne spørre som EU er i stand til å redde det.

Spansk fyrtårn
I tillegg vil det som skjer med Spania lett kunne skje med både Italia og Frankrike. Så tyskerne gjør klokt i å tenke seg om.

For tiden er den spanske renten 5,7 prosent, hele 2 prosentpoeng under toppnivået fra dagen før EUs sentralbanksjef Mario Draghi.

Oppfatningene om Rajoys uthalelsesstrategi er ulike:

- Dersom man står overfor noe uunngåelig og smertefullt, så er det sjelden det lønner seg å vente med å be om hjelp, sier Ebrahim Rahbari, Citigroup-økonom i London.

- Kan lønne seg
Edwin Truman fra Peterson Institute i Washington, tror imidlertid at Spania kan ha noe hente på å vente til kriselandene befinner seg nærmere stupet.

- Det viser erfaringene fra gjeldskrisen i Latin Amerika på 80-tallet og fra Asia-krisen på slutten av 90-tallet, mener han.

Land som søker hjelp sent i en krise kan få bedre betingelser fordi hele situasjonen er mer kritisk for regionen som helhet. Holder Rajoy ut litt lenger, kan han dra nytte av ny usikkerhet rundt det kommende valget i Italia, og kanskje til og med en dramatisk gresk exit fra euroen.

Om Tyskland vil bli mykere med tiden, er usikkert.

- Tyskland kan ikke betale alle andres regninger. Hver enkelt medlemsstat må ordne opp i sine egne problemer, sa finansminister Wolfgang Schaeuble nylig.

- Spania burde svelge sin stolthet og be om krisehjelp nå. Den som nøler, er lost, sa den mektige sjefen for obligasjonsfondet Pimco i en twitter-melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.