NA24.no

Spanjoler mer optimistiske enn nordmenn

TØFFERE TIDER: Bedriftslederne skrur på varsellampene for fullt, viser en undersøkelse.
TØFFERE TIDER: Bedriftslederne skrur på varsellampene for fullt, viser en undersøkelse. Foto: Falch, Knut (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Spanske bedriftsledere er langt mer optimistiske for 2015 enn sine norske kolleger.

Hele 73 prosent av norske bedriftsledere venter flere konkurser i år enn i fjor, og 63 prosent tror at flere nordmenn vil få inkassosaker og betalingsanmerkninger.

Det kommer fram i undersøkelsen European Credit Outlook Survey, som årlig utføres av inkassoselskapet Lindorff.

Til sammenligning forventer spanske ledere færre konkurser, mindre kredittap, mindre mislighold, omsetningsvekst og bedre bunnlinje i bedriftene.

– De ser rett og slett optimistisk på 2015, sier administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff.

Finner er «uvanlig dystre»

Svenskene er også pessimistiske med tanke på 2015, mens tilbakemeldingene fra finske bedriftsledere bare kan beskrives som uvanlig dystre.

– Norske bedriftsledere var også bekymret for ett år siden, da fikk de rett, for antallet konkurser i Norge har vært stigende i 2014. Nå ser vi at bedriftslederne skrur på varsellampene for fullt, og forventer at konkurser og mislighold skal øke videre, sier Willumsen.

Inkassosjefen tror ikke vi får full stopp i den norske økonomien, men at det er flere faktorer som gir grunn til bekymring. Lavere tempo i oljenæringen gir ringvirkninger, og hun viser til at anleggsbransjen og konsulentene er blant bransjene som har merket dette først.

Europas optimister

– De mest positive i vår region er danske ledere, som ser for seg færre konkurser og slakkere kredittpolicy. Det er tydelig at de er i ferd med å legge de tøffe tidene bak seg. Men selv positive dansker må se seg forbigått av spanjolene, som er gjennomgående positiv til alle faktorer i økonomien, sier Willumsen. Hun sier at spanske bedriftsledere nå fremstår som Europas optimister.

SER MØRKE SKYER: Norske bedriftledere venter økning i antall konkurssaker, forteller administrerende direktør Anette Willumsen i Lindorff.

– Spania ble hardt rammet av finanskrisen i 2008 og har siden fått mye økonomisk juling, mens vi nordmenn har vært gjennom tidenes økonomiske opptur. Den den norske økonomien går fortsatt relativt bra, men vi ser at oppbremsingen i økonomien har gjort norske ledere langt mer bekymret. For spanjolene er situasjonen veldig annerledes, de ser endelig lys i tunnelen etter mange tøffe år, understreker Willumsen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere