NA24.no

(Montasje)

Spansk region får kredittratingen kuttet

Den spanske regionen Murcia har fått kredittratingen sin nedgradert.

Nedgraderingen av den spanske delstaten Murcia er basert på regionenes fallende lønnsomhet de siste årene. Og med en fallende lønnsomheten har også underskuddet økt.

Nå kutter Moody's ratingen fra Aa3 til Aa2.

Lokale utfordringer
Spanias regionale myndigheter, som samlet hadde et budsjettunderskudd på 13 milliarder euro i årets første ni måneder, ligger an til å nå de økonomiske målene, uttalte Elena Salgado, Spanias finansminister, mandag, skriver nytimes.com.

Men denne uttalelsen er det delte meninger om. Kredittvurderingsbyrået, Moody's ser ikke situasjonen i samme lys som den spanske finansministeren.

- Regionens resultater er ventet å avvike fra de sentrale målene. Ettersom regionen ikke har greid å kutte de offentlige utgiftene i forhold til skatteinntektene, sier Sebastien Hay, senior kreditttanalytiiker hos Moody's.

Samlet var de regionale underskuddene for de tre første kvartalene like mye som 1,24 prosent av Spanias bruttonasjonalprodukt.

Selv om de offentlige utgiftene er større i årets siste kvartal, har Spanias reformer begynt å gi resultater. Derfor er de regionale tallene for årets første tre kvartaler i tråd med målene om et regionalt underskudd på 2,4 prosent av Spanias BNP, sier Salgado.

Spania har som mål å redusere budsjettunderskuddet til 9,3 prosent av BNP i 2010. I 2009 hadde Spania et budsjettunderskudd på 11 prosent. For å øke sin tilliten i markedene har Spania begynt å føre en mer gjennomsiktig pengepolitikk og markedene får innsikt, ikke bare i de sentrale, men også de regionale finansene.

På lik linje med resten av Spania har Murcia problemer med finansene i helsesektoren. Moody's vurderer dette som spesielt negativt, siden det vil kreve ekstraordinære tiltak for at regionen skal greie å imøtekomme de sentrale kravene til utgiftskutt.

Sviktende vekst
Spania er optimistisk og opererer med mer positive utsikter til egen vekst enn det OECD har lagt til grunn. Spania venter en økonomisk vekst på 1,3 prosent neste år og 2,5 prosent i 2012. OECD på sin side tror veksten vil være henholdsvis 0,9 prosent neste år og 1,8 prosent i 2012.

De regionale utfordringene kommer i tillegg til de problemene Spania har på sentralt hold. Det er ventet at Spanias sviktende økonomiske vekst vil øke de spanske regionenes problemer. Noe som vil gjøre det enda vanskeligere for Murcia å levere i henhold til de satte målene.

Den allerede negative trenden vil påvirke Murcias muligheter til å refinansiere seg selv i markedene. Mulighetene for å hente kapital til overkommelige renter begrenses veldig i kjølvannet av en nedgradering av kreditrateingen.

Ulikheter
- Selv om de offentlige utgiftene er større i årets siste kvartal, har Spanias reformer begynt å gi resultater, derfor er de regionale tallene for årets første tre kvartaler i tråd med målene om et regionalt underskudd på 2,4 prosent av Spanias BNP, sier ministeren.

Igjen er de to partene uenig om fremtidsutsiktene. For uavhengig av foreliggende planer lar ikke Moody's seg imponere.

-Til tross for at Murcia har utarbeidet en langsiktig plan for å kutte de offentlige utgiftene, tror Moody's at det vil ta lang tid før det er mulig å se noen håndfaste reduksjoner i de offentlige utgiftene, sier En talsperson for Moody's.

- Denne nedgraderingen bare fører seg inn i rekken av usikkerhetsmomenter og forsterker inntrykket, sier Ida Wolden Bache, seniorøkonom i Handelsbanken Capital Markets, til NA24.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere