NA24.no

Foto: Reuters

Spanske banker har kniven på strupen

Sist oppdatert:
Nå vurderes det om de trenger mer penger.

Spanske myndigheter vurderer nå å tillate ytterligere injeksjoner av kapital i landets sparebanksektor, ifølge Associated Press.

Myndighetene håper at statlige og private bidrag til banker, som har råtne lån i eiendomsmarkedet, vil bidra til å styrke internasjonale investorers tillit til landets økonomi som en helhet.

Dyre lån
Tilliten til den spanske økonomien har i lang tid vært under hardt press, noe har medført at landet har måttet betale høyere renter på lån i finansmarkedene.

Etter at både Hellas og Irland allerede har blitt reddet av EU, samtidig som mange ser for seg at Portugal må lide samme skjebne har øynene i stadig større grad blitt rettet mot Spania, Italia og Belgia, som alle har stor gjeld og svake vekstutsikter.

Torsdag solgte Spania statsobligasjoner med fem års løpetid for tre milliarder euro. Renten på auksjonen var lavere enn mange fryktet, men allikevel høy da den endte på 4,54 prosent. Dette er nesten ett prosentpoeng høyere enn hva landet sist måtte betale på en tilsvarende auksjon i november.

For de andre eurosone-landene og euroen som helhet er det veldig at spesielt den store spanske økonomien holder hodet over vannet.

Hardt rammet
Statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero forteller i et intervju til Financial Times at reformene som vurderes har som mål å styrke egenkapitalen i landets sparebanker.

Det oppgis ikke hvor store summer det eventuelt er snakk om at må til, men det er neppe noen få millioner kroner.

Da finanskrisen inntraff var den spanske økonomien i unormalt stor grad bestående av bygg- og anleggsbedrifter. Med stigende arbeidsledighet og fallende boligpriser har denne delen av økonomien blitt kraftig rammet, noe som også har medført at det har blitt stilt spørsmålstegn knyttet til soliditeten til bankene eksponert mot denne sektoren.

Myndighetene har også stilt krav om at de spanske bankene skal oppgi alle detaljer knyttet til sin eksponering mot eiendomsmarkedet innen februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere