*Nettavisen* Økonomi.

Spår 200.000 arbeidsledige i Norge

ØKT LEDIGHET: Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen sier Norge må gjennom store omstillinger de neste årene.

ØKT LEDIGHET: Norsk Industri-leder Stein Lier-Hansen sier Norge må gjennom store omstillinger de neste årene. Foto: Ntb Scanpix

NHO-topp mener vi ser starten på vanskelige tider i flere bransjer.

- Hvis vi ikke evner å omstille oss og våre ressurser aktivt på å få til det, tror jeg vi kan få ledighet opp mot 200 000 i Norge. Derfor er det viktig at myndighetene ser alvoret og konkretiserer hva de mener med omstilling, sier Norsk Industri-sjef Stein Lier-Hansen til VG.

Han frykter at arbeidsledigheten blir historisk høy, og viser til at problemene i oljesektoren ikek bare lenger rammer ingeniørene, men også de bredre grupper som håndverkere innen modifikasjon og vedlikehold.

Også samfunnsøkonom og sjeføkonom i Eika-gruppen, Jan Ludvig Andreassen, spår den samme utviklingen.

LES også: - Norge utdanner for mange akademikere

- Med den utviklingen vi ser i dag, tror jeg vi kan ha 200.000 arbeidsledige innen fem år, sier Andreassen, som forklarer at utfordringene bunner i en svak norsk økonomi over tid, der bruttonasjonalproduktet i Norge de siste årene har ligget på en vekst på to prosent de siste årene, mot fem i 2004–2006.

Flere eksperter peker på at til forskjell fra de økonomiske krisene på 80-tallet, IT-boblen for 15 år siden og finanskrisen for sju år siden, rammes det bredere denne gang. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil ikke krisemaksimere, men sier regjeringen er klar til å gå inn med tiltak - men vil si noe om hva de kommer med av omstillingstiltak i det revidert statsbudsjettet som legges frem tirsdag.

LES mer: LO krever strakstiltak mot arbeidsledighet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.