NA24.no

Foto: Crestock.com

Spar 90.000 på enkelt triks

Sist oppdatert:
Lurt triks kutter rentekostnadene på boliglånet med 90.000 kroner.

Serielån, eller annuitetslån? Hva lønner seg egentlig? Det er spørsmålet mange blir stilt når de skal låne til bolig (se definisjon av serie- og annuitetslån i faktaboksen til høyre).

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen benytter sommertiden til å hente opp igjen et gammelt, men godt triks.

- La meg bruke et eksempel for å illustrere: Tar du et boliglån på 1,5 millioner kroner til 3,5 prosents rente og 20 års nedbetaling, kan du spare 89.497 kroner på å velge annuitetslån fremfor serielån, sier Jørgensen.

Hun understreker at en viktig forutsetning må være på plass for at regnestykket er riktig.

- Hva? Er det ikke slik vi lærte på skolen at serielån er det du totalt sett betaler minst rente på?

- Joda, men la oss gjøre et tankeeksperiment. Det nevnte lånet vil totalt koste 596.073 i renter dersom du velger annuitet. Som serielån slipper du med 535.429 kroner. Så du har helt rett i at et serielån i prinsippet er «billigere».

- Hva er cluet?

- Velger du serielån så blir det første terminbeløpet 10.595 kroner. Som annuitetslån blir ditt første terminbeløp 8.730 kroner. Men har du råd til å punge ut med 10595 kroner per måned på ett serielån, hvorfor ikke betale like mye på et annuitetslån?, spør Jørgensen.

Dersom du velger annuitetslån, og velger å betale inn 10.595 kroner per måned i stedet for 8.730 kroner, viser Jørgensens regnestykke at de totale renteutgiftene for lånet kuttes til 445.932 kroner. Det er 89.497 kroner mindre enn om du valgte serielånet.

Kortere låneperiode = lavere rentekostnader
- Hvordan forklarer du dette?

- Det er enkelt og logisk. Dersom vi gjør som i eksempelet og skrur opp terminbeløpet på annuitetslånet fra 8730 kroner til 10.595 kroner, innebærer det at lånet blir nedbetalt på 15 år og fire måneder i stedet for 20 år som vi opprinnelig forutsatte. Jo raskere du betaler ned et lån, dess mindre blir de totale rentekostnadene. Denne sannheten gjelder uansett hva slag type lån vi snakker om, sier Jørgensen.

Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger er helt enig med Jørgensen.

- Dette er et eldgammelt og godt boliglånstriks. Logikken bak er veldig enkel, jo raskere du betaler ned et lån jo billigere blir det, sier Pedersen.

Et likviditetsspørsmål for folk flest
Han understreker i en humoristisk tone at det aller mest lønnsomme vil være å betale tilbake boliglånet dagen etter du tok det.

- Da vil renteutgiftene være nær null. Når det gjelder valget mellom annuitets- eller serielån så dreier det seg for folk flest om likviditet. Hvor mye penger har jeg råd til å betale hver måned og hvor mye ønsker jeg å betale hver måned? Ønsker jeg å spinke og spare i dag for heller å ha bedre råd i fremtiden, eller ønsker jeg å ha jevnt god likviditet både i dag og i fremtiden. Det hele blir på en måte ett spørsmål om hvordan du vil fordele livsinntekten din, sier Pedersen.

Han tror problemet for mange, i hvert fall de siste årene, har vært at litt for mange boliglånskunder har valgt avdragsfrie boliglån.

- Det er ikke alle dette passer for. Tvungen sparing via avdrag på boliglån er generelt et godt privatøkonomisk råd for mange, minner han om.

Mer om temaet kan du lese på bloggen til Sodefjed Jørgensen her: Sunn økonomi

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere